Het verhaal van het lichaam

Datum

Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe dan?

Ergens diep van binnen weet je dat. Maar hoe precies die verbindingen zijn, waar ze toe leiden en wat je er dan mee kan in de dagelijkse praktijk is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als het jezelf betreft. Gelukkig zijn we samen op deze wereld en kunnen we elkaar ondersteunen en van elkaar leren.

\"\"

Erkennen en herkennen.

Het begint met erkennen van je \’probleem\’, bewust worden. Als het herkend  is, kun je het leren kennen,  er woorden aan geven, daarna ga je het integreren in je leven. Van subtiel naar grofstoffelijk en vice versa. De woorden, het brein, het hoofd, denken kan de bemiddelaar zijn tussen lichaam en ziel.  Zodra je er woorden aan kan geven/ je kan het uiten,  het maakt niet uit van welke kant het komt, kun je het gaan herkennen en kan het probleem/ conflict zich oplossen. Er kan ook rechtstreekse herkenning zijn zonder woorden maar daar gaat dit stuk niet over.

Een \’probleem\’ van het lichaam noemen we ziekte of ongemak, pijn.  In het geval van een griepje weten we; het gaat wel weer over, een sneetje in je vinger, dat groeit wel weer dicht. Mijn moeder zei me vaak; het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel weer vanzelf verdwijnen. En wat ben ik blij dat ik dat van haar geleerd heb. Daardoor heb ik vertrouwen ontwikkeld in het zelf helend vermogen van het lichaam.

Maar hoe kom je er nu achter wat de pijn, ongemak of ziekte jou te vertellen heeft.

Elk orgaan en elk lichaamsdeel heeft een specifieke functie. Aan de hand van de functie kun je bepalen welk soort thema er ten grondslag ligt aan jouw pijn, ongemak of ziekte.

Voelen is de taal van het lichaam

Denken is de taal van het hoofd

Gedrag  is de taal  van de ziel

Samen vormen ze jij, jouw leven,

Liefde, zijn, zaligheid

satchitananda

\"\"

Elk gevolg heeft een logische oorzaak. 

Dus als je pijn, ongemak of ziekte ervaart is het zaak op zoek te gaan naar de oorzaak. Begin met je af te vragen:

*Wanneer is het begonnen

*Wat speelde er in die tijd in mijn leven.

*Hoe heb ik dat ervaren?

*Was er tijd om gevoelens en emoties echt te voelen?

Het antwoord ligt in jou,  geen huisarts of specialist kan je dat vertellen.

Let op. Ik zeg niet dat je geen huisarts of specialist moet raadplegen. Maar het kan zeer helpend zijn met een open blik te kijken naar je eigen ervaringen.

Op een bepaald moment van je leven was er geen doorstroming tussen lichaam, geest en ziel. Was er een discrepantie tussen dat wat je voelde en dat waar je van overtuigd was ( een onbewust patroon). Er klopte iets niet en je kon er nog geen woorden aan geven of je kon het niet uiten.

Voorbeeld

Ik geef een voorbeeld. Je bent een kleuter en speelt lekker in de tuin. Dan krijgen je ouders ruzie, ze gaan schreeuwen en stampen. Een van de twee loopt kwaad weg. Jij begint te huilen, de achtergebleven ouder komt naar je toe en vertelt  je:  “Er is niets aan de hand, kom maar hier.”  Voor jou gevoel klopt het niet, een ouder is weg, waarnaartoe? Komt papa of mama nog terug? Ze deden heel boos er is wel iets aan de hand maar jij hebt de juiste woorden nog niet, kan je nog niet uiten. 

Dit soort gebeurtenissen zijn er heel veel in een mensenleven. Ze komen altijd onverwacht en op dat moment kan je er geen uiting aan geven.

Als jij in je leven voldoende rust en ruimte inbouwt zal jouw lichaam de tijd krijgen de gevoelens die bij de gebeurtenis horen te voelen en de situatie te beleven. Dan ontstaat er vanzelf weer doorstroming. Echter in ons drukke leven is er nog weinig tijd de gebeurtenissen te overdenken, en zijn we veelal verleerd het te voelen in het lichaam, zo wordt de ervaring niet verwerkt en blijft ergens in het lichaam vastzitten.

Neem dus ruim de tijd om je pijn, ongemak of ziekte te voelen. Wat doet het met je op emotioneel vlak,  waar voel je het in het lichaam, en hoe voelt het? Zucht en kreun, laat het zijn, daarna pas geef je er woorden aan.

\"\"

Een andere ingang is te onderzoeken wat de functie is van het orgaan of lichaamsdeel dat pijn, ziekte of ongemak geeft. En herken je de functie als thema in jouw leven? Bv bij maagproblemen? De functie van de maag is spijsvertering sappen toevoegen aan voeding en een start maken met vertering.  Vind jij het lastig sommige dingen die je wel moest slikken, te verteren? Wat is er gebeurd wat je niet kunt verteren?

Open mind

Psychische problemen die we niet op kunnen lossen en die we niet voldoende erkennen en herkennen kunnen op den duur leiden tot fysieke problemen. Onderzoek, met een open mind, nieuwsgierig, nodig jezelf uit.  Wat vind je lastig om mee om te gaan, in je privéleven, op je werk, in  de maatschappij.

Een voorbeeld van de maag.  In het begin van de coronatijd kreeg ik veel last van maagzuur. Nu  ken ik het thema dat daaraan ten grondslag ligt. Het is territorium ergernis. Territorium is alles wat ik als \’van mij\’ beschouw.  Dus mijn fiets, mijn tas, mijn telefoon.  Ik kwam er niet gemakkelijk uit wat nou dat maagzuur veroorzaakte. Die avond ging ik naar bed en ik nodigde mijn onderbewuste uit de aankomende nacht mij duidelijk te maken wat het thema was. Ik viel in slaap en werd na een uurtje of zo weer wakker, het maagzuur kwam heel hevig naar boven, het was erg pijnlijk en ik was er misselijk van. En plotseling realiseerde ik me dat het MIJN vrijheid was, die me werd afgenomen door de corona maatregelen van de regering.  Op het moment van realisatie voelde ik de pijn afnemen en werd het rustig in mijn hoofd. Vrijheid zit in mij, niet in regels van wie dan ook.  Dat was een hele duidelijke bewustwording.

Voeding.

Lichaam, geest en ziel reageren direct en tegelijkertijd. Ons denkvermogen is in staat een probleem in stand te houden. Een van de oorzaken daarvan is de berichtgeving in de media. We worden geconditioneerd met angst en achterdocht.

Ga terug naar je lichaam en voel, geef er jouw woorden of uitdrukking aan en merk op hoe het leven je draagt. Voed jezelf met juiste voeding zowel lichamelijk als geestelijk als op ziels niveau. Heb vertrouwen in het lichaam, ondersteun het met beweging, rust en goede voeding.

Tijd voor een gezondheidsrevolutie.

#weesjeeigenbestevriendje

#ontspannenleven

Wil je meer weten over het verband tussen lichaam, geest en ziel. Wil je de verbanden in jouw lichaam en leven ontdekken. Al meer dan 20 jaar begeleid ik mensen tijdens moeilijke periodes van het leven.

Maak een afspraak ik houd je graag op koers.

Een stemanalyse is ook een goede ingang. Dit kan via beeldbellen, of bij jouw thuis.

Of doe mee met speel en heel.

06 54 30 8005 of ontspannenleven@gmail.com

Meer
blogs

Scroll naar boven