Hoofdpijn, maagzuur?

Gezondheid is een groot goed, zo luidt het gezegde. Daar wil je alles voor doen. Dus zodra we een pijntje voelen of ongemak dan rennen we naar de dokter of tegenwoordig naar de supermarkt en halen medicijnen.

Maagzuurbestrijders, pijn bestrijders, koorts remmers en ga maar door.

We willen ons goed voelen. Ongemak komt altijd ongelegen. Precies op die vrije dag dat je met je vriend of vriendin lekker op stap wil of tijdens je vrije weekend.

Of juist na die hele stressvolle periode, eindelijk heb je weer een baan gevonden of een nieuwe liefde en kort daarna krijg je klachten.

\"Het

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je klachten krijgt?

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom het lichaam reageert zoals het reageert?

Wat doe jij als je niet lekker bent, als je hoofdpijn hebt of maagzuur? Ren je naar de supermarkt of apotheek voor pijnbestrijders of maagzuurbestrijders. Of liggen ze misschien al standaard in je keukenla voor het geval dat………..

Het is zo gewoon geworden de afgelopen 50 jaar dat we daar niet eens meer bij stil staan. Toch wil ik dat nu wel even doen.

Het lichaam past zich aan.

Het lichaam is een wonderbaarlijk geheel van cellen en systemen, het is de uitkomst van de vele eeuwen evolutie. Van de levens van ouders en voorouders die nomadisch leefden als jagers en verzamelaars tot de hedendaagse maatschappij waarbij we veelal in huizen en steden leven.

Het lichaam en de geest hebben zich constant aangepast, gezocht naar de best mogelijke oplossing om te overleven bij veranderende omstandigheden.

Dat gebeurt als vanzelf, het “leven” regelt dat. Als de omstandigheden veranderen, verandert het organisme mee, zo kreeg een giraffe een lange nek en een tijger snelheid. Het leven past zich aan.

Het is niet zo dat een giraffe bedenkt, hé die blaadjes hangen hoger laat ik eens groeien of dat de boom bedenkt; he die giraffe eet al mijn blaadjes op ik zal eens wat langer worden.

De omstandigheden veranderen, er heerst droogte waardoor de boom minder blad produceert, de giraffe vind geen eten meer en gaat zijn nek uitsteken. het lichaam past zich aan. En dat gaat snel omdat er NU gegeten moet worden. Als de omstandigheden blijven zal de volgende generatie de verandering in zich hebben. Dit is natuurlijk een sterk vereenvoudigd voorbeeld maar als je gewoon rond kijkt zie je die voortdurende aanpassing aan de omstandigheden om je heen in elke vorm van leven.

Wat is er gebeurt?

Nu weer terug naar jij en ik. We leven in een drukke maatschappij waarin veel regels gelden voor de manier waarop we met elkaar omgaan. En soms lukt dat niet helemaal, dan moet je even slikken, of je verbijten, je kiezen op elkaar zetten, tot 10 tellen enz. Soms is er heftige irritatie over een collega, een buurman of partner maar is er geen gelegenheid te reageren. Soms zegt iemand iets waar jij je persoonlijk heel erg door geraakt voelt maar in de gegeven omstandigheden kun je daar niet op ingaan. Of de klus moet echt af en je zet ondanks dat je een andere afspraak hebt toch je schouders eronder. Je wil graag naar iemand toe maar dat kan niet omdat de ander je niet meer wil zien. Je hebt al een tijdje het vermoeden dat ………. Zoveel situaties.

En je lichaam zal je daar steeds bij helpen. De betreffende organen of weefsels zullen direct reageren om de situatie het hoofd te bieden. Wanneer de stress voorbij is en het probleem is opgelost keert het lichaam ook weer terug naar de normale toestand.

Daar ontstaan dan de klachten. Je wordt verkouden, krijgt hoofdpijn, maagpijn een blaasontsteking, rugklachten, schouderklachten enz.

Zo kan het ook.

Probeer de volgende keer als je een klacht ervaart ook eens de tijd te nemen tot rust te komen en neutraal en kalm naar de situatie te kijken. En stel dan jezelf eens de volgende vragen.

Wat is er de afgelopen 24 uur gebeurt in mijn leven? Welke emoties heb ik ervaren?

Heb ik irritatie gevoeld, ergernis, boosheid, verdriet, angst?

Als je de situatie kunt ontdekken kun je die nogmaals doorvoelen, helemaal, zonder oordeel. Ga zitten of liggen en merk op wat er gebeurt in het lichaam als je de situatie nogmaals beleefd.

Neem er ruim de tijd voor.

Probeer het eens.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaring. Het zou fijn zijn als je die hieronder wil delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven