Aparigraha/ niet begeren

Aparigraha

In mijn beleving heb je als yogadocent een voorbeeldfunctie voor je leerlingen/cursisten. Vandaar dat aparigraha, mij een toepasselijk thema lijkt in deze decembertijd. Wat ik hieronder schrijf is een weerslag van mijn ervaring met begeren, verlangen, verzamelen. Het is niet af of compleet, elke dag weer heb ik nieuwe, andere ervaringen. Ga na wat voor jou van belang is en doe er je voordeel mee.

Aparigraha  de 5e yama.

De yama’s en nyama’s kunnen niet los van elkaar gekoppeld of beoefend worden, ze zijn onderverdeeld zodat we ze gemakkelijker kunnen onderzoeken.

Elke situatie is anders, is uniek dus zijn er geen vaste leefregels. Alleen door voortdurend te oefenen leer je onderscheiden wat juist is en wat niet, wordt je onderscheidingsvermogen sterker. Je leert hierdoor juist te handelen. Het is jou keuze, hier sta ik volledig achter.

Speel ermee, niet oordelen over een ander of over jezelf. Ga er niet krampachtig mee om, speel en kijk wat er in je leven gebeurt, wees nieuwsgierig, verwonder je!!!!!!!!!!!!!

Er zijn vele aspecten van aparigraha, ik wil je hier een paar invalshoeken geven. Ongetwijfeld heb je er zelf ook ervaring mee.

Deel het onder deze blog.

Betekenis

Aparigraha A= niet Par= meer Graha= grijpen

Niet begeren/ niet vastklampen/vrij zijn van vergaardrift/ het niet opstapelen van wereldlijke goederen.

\"more-687241_1280\"

Waar het volgens mij om gaat is dat we bewust worden van onze neiging tot hebzucht. Het is niet fout iets te willen maar wordt je bewust van je begeerte, je verlangen. Vaak zijn het emotionele verslavingen waar je aan toegeeft, ingegeven door onze zintuigen. Stel jezelf een aantal vragen waarom wil ik dit, ga ik het gebruiken, heb ik het wezenlijk nodig wat hebben andere mensen hiervoor moet doen/laten, enz

En dan gaat het niet alleen om materiele zaken. Maar ook om ideeën, erkenning, complimenten ed.

Stelen        

Aparigraha is een aspect van asteya niet stelen. Wat jij neemt/gebruikt, ontneem je een ander.

Ghandi zei ooit;            

                          \”De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen

maar niet ieders hebzucht.\”\”  

In onze samenleving worden we dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de hebzucht van de afgelopen eeuw. Op allerlei gebieden ontstaan tekorten en crisissen, de verschillen in de wereld nemen toe. Alles wat wij ons hier toe-eigenen ontnemen we een ander.

Als ik in de auto stap, ontneem ander schone lucht, iemand ongevraagd helpen; je ontneemt de ander zijn leerproces. Bedenk eens wat er voorafgaat aan een product voordat het in de winkel ligt, of het nu om vlees gaat of een boek.

Alles moet sneller kijk maar naar whatt’s app en internet. Alles gaat steeds extremer zo kijkt niemand er meer van op als je zegt te gaan duiken of de Himalaya te beklimmen.

Paracetamolletje                                                                                                            

En zo ook in de yogawereld, iemand vertelde me laatst; tegenwoordig wordt de yogales gebruikt als een paracetamolletje, instant ontspanning. Zoals paracetamol direct verlichting biedt bij hoofdpijn, zo zoeken bepaalde mensen instant ontspanning en rust in een yogales. Aan ons de keuze ga je voor verdieping en bewustwording of geef je ze elke week een pilletje.

Wordt je bewust van de consequenties van je begeerte,

  • * ja hebbes de nieuwste ipad, maar dan gaat ie stuk, op naar de winkel, auto parkeren, geen klein geld…………..irritatie
  • *Hebbes die mooie nieuwe ebike, maar dan wordt ie gestolen, ……………frustratie
  • *Lekker dat toetje………….je wil meer, je kijkt in de spiegel en gaat op de weegschaal………………..boos op jezelf
  • *Oh dat was weer een heerlijke les, ik zou willen dat je ik me elke dag zo zou voelen hoor je regelmatig van je leerlingen, maar dan stoppen ze plotseling zonder opgaaf van reden of gaan ze op bodybalance of zumba…………….. Angst; heb ik het wel goed gedaan?
  • *Zou er al iemand gereageerd hebben op m’n facebookbericht? ………………nee maar 3 likes ………..ik ben niet meer populair. Iedereen heeft zo zijn eigen voorbeelden.

Je zinnen zijn niet te bevredigen. Hoe meer je bezit, des te meer zorgen heb je, en angst om het weer kwijt te raken. Hoe meer je begeert, hoe meer je de energie vastzet en daarmee de doorstroming van energie blokkeert.

Leer te kiezen kwaliteit versus kwantiteit Laat je niet pushen maar blijf bij jezelf, luister naar je hart.

Oefening

December is een mooie tijd om te oefenen in aparigraha. Je hebt een leuk cadeau gekregen, een vriend(in) of kennis zegt; “ oh dat is mooi”/of/ “dat heb ik altijd al gewild” of iets dergelijks geef het dan direct weg. Hoe voelt dit.

Verlanglijstje

Wat staat er op jouw verlanglijstje in deze decembertijd? De winkels puilen uit van eten, kleding, elektronica, speelgoed, koek, snoep, cadeaus. Er klinkt stemmige muziek uit de luidsprekers en de etaleurs hebben extra hun best gedaan de aan te prijzen waar zo goed mogelijk te laten uitkomen. Marketing bureaus hebben zich gespecialiseerd in de psyche van de mens en gebruiken vele technieken om je te verleiden. Radio, tv en bladen schreeuwen om het hardst om je aandacht, koop, eet, drink, consumeer. Hoe ga je hiermee om als yogadocent?

Ga eens na bij elk aankoop of je het wezenlijk nodig hebt, maar ga ook eens na als je een kadootje koopt voor een ander……….heeft hij/zij dat werkelijk nodig, waarom koop ik dit, doe ik die ander daar een werkelijk plezier mee? Of koop je het uit gewoonte, we doen nu eenmaal ieder jaar surprise, er horen nou eenmaal pakjes onder de kerstboom, of Jojanneke koopt ook altijd van die leuke kadootjes enz.

Er is een spreekwoord dat luidt

Als je gezond bent heb je vele begeerten,

Als je ziek bent maar 1.

Als een nieuwe leerling zich bij me meldt vraag ik wat de reden is om yogalessen te komen volgen. Vaak is de reden ik zoek rust, het is zo druk in mijn hoofd, ik wil me leren ontspannen enz.

 Begeren en verlangen slokken je tijd en je energie op. Je bent bezig met het onderhouden van je bezittingen, met het in stand houden van al je verzamelingen, van je maatschappelijke positie ed. Het bewust worden van verlangens en begeertes schept ruimte en rust.

Patanjali schrijft;

*Als de afwezigheid van hebzucht een voldongen feit is komt kennis (inzicht) omtrent het hoe en waarom van het bestaan. *

Aparigraha schenkt kennis van vorige en toekomstige levens

4 gedachten over “Aparigraha/ niet begeren”

  1. Pingback: 9 belemmeringen volgens Patanjali. – Ontspannen Leven

  2. Pingback: Brahmacharya – Ontspannen Leven

  3. Pingback: yama de eerste stap van raja yoga – Ontspannen Leven

  4. Pingback: Herfst – Ontspannen Leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven