9 belemmeringen volgens Patanjali.

Waarom het steeds niet lukt om je goede voornemens waar te maken.

Traditiegetrouw is het nieuwe jaar de tijd om goede voornemens te maken. Meer sporten, mediteren, minder eten, minder achter de computer, meer aandacht voor familie en vrienden, vul je lijstje zelf maar aan.

En na een maand komen we er al weer achter dat het ene of het andere toch weer niet gelukt is. Teleurstelling alom en vooral weer in jezelf, en alle reden voor die innerlijke stem om te zeggen van zie je wel, het lukt je niet, je kan het niet, je bent niet goed genoeg en de rest van het assortiment.

Maar hoe kan dat nou dat het niet lukt.

Volgens de oude yoga traditie zijn er 9 belemmeringen waarom het niet lukt.

Patañjali heeft er een sutra over geschreven.

Patañjali Hoofdstuk 1 sutra 30

 Vyadhi Styana Samsaya Pramadalasya Virati Bhranti

Darsanalabdhabhumikatvanavasthitatvani Citta Vikshepas Te Ntarayah

Ziekte, loomheid, twijfel, onachtzaamheid, luiheid, wereldsgezindheid,

begoocheling, onvermogen om vaste voet te verkrijgen, onstandvastigheid, dit

negental veroorzaakt de verwarring van het denken en dat zijn de

belemmeringen.

1 ziekte.

\"teddy-562960_1920\"

Als je lichaam niet optimaal functioneert en pijnlijk voelt dan ga je vanzelf fysiek denken.  Alle aandacht wordt dan naar de betreffende plek getrokken. Er is dan geen energie over om je aandacht naar binnen te richten. Pijn is nodig om het betreffende lichaamsdeel te ontzien en rust te geven zodat het kan herstellen. Meer lezen over hoe om te gaan met pijn en specifiek hoe om te gaan met lichamelijke pijn.

Ondersteun je lichaam optimaal, door dagelijks ruimte te maken voor rust en ontspanning.  Het aloude spreekwoord luidt; voorkomen is beter dan genezen.

Maar mocht je dan toch ziek worden, mediteer en ga op zoek naar de oorzaak. Ons lichaam doet er alles aan om te overleven, Ziekte is de aanpassing van het lichaam aan een zeer precies moment waarin we geen oplossing hadden.  Elke ziekte heeft een logische reden.

Ga eens na; wat is er gebeurt voordat je ziek werd? Wat speelde er in je leven op dat moment? Praat met mensen over die periode, delen is helen. Het lichaam is de uitdrukking van het onbewuste, bewust worden van de emoties die er speelde geeft veel ruimte en misschien zelfs meer.

2 Loomheid.

Fysieke traagheid, lamlendigheid. Het gevoel van te lang in  je bed gelegen hebben.          op een zondagochtend als je niets moet, je blijft lekker liggen, maar bij het opstaan voel je dufheid en sloom. Neem dan in ieder geval geen koffie. Koffie zorgt ervoor dat je lichaam een boost krijgt maar direct daarna een dip.

Beter is het om een ochtendwandelingetje te maken of een paar yogahoudingen te doen. Daarbij wordt het lichaam rustig aan wakker en gaat het goed functioneren.

Bewegen is de remedie voor loomheid, je kan ook gaan dansen, fietsen, sporten, hout hakken…………

Als je er bekend mee bent kun je ook wat ademoefeningen doen.

Hier vind je er een aantal.

3 Twijfel.

Wat is twijfel? Twijfel is een vorm van angst. Het hart zegt wat anders als het hoofd.

\"balancing-2969965_1920\"

Neem geen beslissing als je merkt dat je twijfelt.  Bekijk het probleem vanuit verschillende perspectieven. Stel jezelf voor als bv, dader, slachtoffer, de broer van , de moeder van, werkgever, buurman, kind, je beste vriend.

En ga daarna rustig zitten en mediteer. Pas  als je een gevoel van JA hebt ga je handelen.

Meditatie oefening

Ga rustig zitten en sluit je ogen, adem een aantal keren diep in en uit tot je geest rustig is.

Stel je dan voor dat je op de stoep staat van een groot huis, de deur staat open. Je bet nieuwsgierig en loopt naar binnen. Daar tref je een lange gang met 2 deuren. De ene deur heeft als opschrift JA de andere  NEE.

Loop willekeurig een deur in, wat zie je daar, wat voel je daarbij, hoe is de sfeer, hoe voelt het in je lichaam. Niet oordelen over wat je ervaring daar is maar observeer. Ga dan terug naar de gang en sluit de deur achter je. Loop dan naar de andere deur en wandel daar naar binnen, wat gebeurt daar, wat zie je, hoe is de sfeer en hoe voel jij je daarbij? Kijk rustig rond en oordeel niet. Na een tijdje ga je ook hier weg.

Keer terug naar de stoep van het huis, bedank de bewoners dat je een kijkje hebt mogen nemen in hun huis.

Blijf nog even rustig zitten,  en maak je lichaam dan wakker en keer terug in de dagelijkse realiteit. Je onderbewuste heeft je het juiste antwoord gegeven. Of je daar naar kan  en/of wil handelen is aan jou.

4 Onachtzaamheid.

Geen acht slaan op, onzorgvuldigheid.  Het is een gebrek aan focus. Daarom doe je niet wat je zou moeten doen.

Blijf bij je eigen waarheid en draag verantwoordelijkheid daarvoor.       Als je niet je verantwoordelijkheid neemt dan zal je dat wat je doet niet optimaal kunnen doen. Je komt dan niet bij je wezenlijke kwaliteiten.  Doe alles zorgvuldig en bedachtzaam.

Onze aandacht is gewoonlijk erg versnipperd, multitasking  is bijna normaal geworden. Maar wat wil je nu ECHT, waar gaat je hart van zingen, waar wil je s’morgens  je bed voor uitkomen.

Vaak weten we heel goed wat we niet willen, ik wil niet die pijn in mijn knie of aan mijn schouder, he nee,, niet nu hoofdpijn, ik heb net zo’n belangrijke afspraak,  of nee de computer doet het niet en ik heb dat document nodig.  Nee mijn baan is niet helemaal wat ik wil, maar ja ik moet wel de hypotheek betalen.

Maar onze gedachten kunnen niet NIET denken.  Als je zegt; denk NIET aan die roze olifant, dan staat je kamer vol met roze olifanten en zo is het ook met al die andere zaken.  Ik wil geen pijn, dan is je aandacht bij de pijn.

Beter is het je te richten op wat je WEL wil.  Een goede gezondheid, een harmonische relatie, werk waarin je jezelf kan ontwikkelen en je talenten kan ontplooien, een woonplek die je ondersteunt in je behoefte aan rust en stilte ……….

Oefening in focus

Voor elke dag.

Wat moet je allemaal doen vandaag. Maak dan 3 rijtjes. In het eerste rijtje zet je de dingen die je niet kan uitstellen. Die vandaag gedaan moeten worden. Het tweede rijtje vul je met zaken die je kan uitstellen tot morgen, en het derde rijtje met wat eventueel ook volgende week kan.  En dan begin je gewoon vooraan. Vaak lossen de zaken uit het derde rijtje zichzelf op of zijn na een aantal dagen niet meer zo belangrijk.

Of voor een jaar.

Een lijstje met wat je zou willen op het gebied  van bv. Gezondheid, relatie, werk, woonsituatie, familie, enz.

Je kan op vele manieren lijstjes maken, het helpt je om te focussen.

 5 Luiheid:

Luiheid s gemakzucht.

Er is geen wilskracht,  om verandering te bewerkstelligen. Je blijft je vasthouden aan oude gewoontes. Eigenlijk wil je elke dag wel yoga of meditatie  beoefenen maar…………..vul maar in het hele riedeltje aan smoesjes komt voorbij.

\"2018-01-04

Hup pak jezelf op en start.  Begin met 1 yogahouding per dag, gewoon eentje die je nog weet van de les,  stel jezelf geen hoge eisen maar wees wel consequent.  En na een tijdje als het goed gaat, neem je na die ene houding 5 minuten tijd om te voelen wat het met je lichaam en geest doet. Na  een paar dagen of weken kun je weer wat uitbreiden. Zo kun je een nieuwe gewoonte integreren in je dagelijks leven.

Door meer te mediteren en yoga houdingen te beoefenen zal je als vanzelf meer discipline ontwikkelen. Zet yoga en meditatie op je lijstje in het eerste rijtje.

6 Wereldsgezindheid

Het denken is naar buiten gericht.

Het is  gehecht aan zintuiglijk genot. Je hangt aan materie,  wil graag complimentjes, je bent jaloers enz. Er is begeerte naar meer en meer. Wat je ziet op tv en leest in de glossy blaadjes, het ziet er prachtig uit en roept begeerte op;  dat wil ik ook. Ik wil ook een mooi huis, een slank lichaam, lange vakanties en dergelijke. Vaak is dit onbewust en erg sterk. Bij de link aparigraha kan je er meer over lezen.

Maar is dat werkelijk zo, is het niet een kortstondige en oppervlakkige invulling van behoeften.  Wat wil je nou werkelijk, waar wordt je echt blij van en gaat je hart van zingen?

Oefening maak een Vision Board

Een leuke manier om daar achter te komen is het maken van een Vision board.  Gezellig om te doen met vriend(inn)en  of met je kinderen.

 Neem een stapel tijdschriften , een schaar, plak/lijm en een groot leeg vel papier.Bedenk of welk gebied je wat wil veranderen of duidelijkheid wil.Neem dan de tijd om uit je hoofd te gaan door bv even stil te zijn,  te dansen of wat yogahoudingen te doen.

Daarna ga je zitten, neem je schaar en tijdschriften en ga gewoon knippen. Neem hiervoor een half uur de tijd. Langer of korter mag ook, maar let op dat je niet gaat bedenken.

Na het half uur pak je het lege vel en ga je plakken, neem hiervoor 15 minuten, maak er jouw eigen plaat van.

Als je dit met meerdere mensen doet kun je hierna nog eventueel elkaar vertellen wat je opvalt. Let hierbij op dat je niet je mening geeft maar alleen zegt wat je ziet, zonder oordeel.

Het resultaat is een schilderij vanuit je onderbewuste, van dat waar je ziel naar verlangt. Geef je schilderij een mooi plekje en laat je er dagelijks door inspireren.

7 Begoocheling.

Verbeelding, waan of onjuiste waarneming.

Het geloof in je eigen gedachten en ideeën en overtuigingen.  Je identificeert je met dat wat je denkt en met je ideeën.

Je hebt een bepaalde levensopvatting en bent ervan overtuigd dat het ook werkelijk zo is.

Veel van deze overtuigingen zitten al in onze maatschappij.  In onze individuele samenleving heersen hele andere normen en waarden dan in bv een stammencultuur. Onze samenleving is gestoeld op 2000 christendom,  kom je in een islamitisch land zijn de opvattingen totaal anders.

Hoe we denken over onszelf, over schoonheid, over werken, over  hoe we eruit horen te zien, mode, en meer.

In deze tijd is er een discussie gaande over werk. Door de robotisering is er geen werk meer voor iedereen. Maar hoe ga je hier mee om in een maatschappij die stelt dat werk voor een groot deel je identiteit bepaalt.

Wat zijn jouw overtuigingen over werk?

En je overtuigingen over Jezelf, vind jij jezelf mooi of lelijk, ben je snel of langzaam, ben je slim of dom, lang of kort, is je neus te groot of te klein, enz enz.

En dan nog op het gebied van je ideeën, ben je overtuigd dat we geluk moeten verdienen, of dat je geboren bent voor een dubbeltje, of dat het gras ergens anders groener is, of dat alle mensen goed zijn. Ga zo maar door.

Neem je overtuigingen 1 voor 1 onder de loep en kijk of het voor jou ook werkelijk zo is.

8 Onvermogen om vaste voet te verkrijgen.

Steeds maar weer afdwalen van je doel. Je krijgt geen eenpuntige gerichtheid.

Vaak zie je wat over het hoofd, je blinde vlek. Er is geen goede basis.  Je werkt keihard maar het wil maar niet lukken. Ga  terug naar jouw basis. Wat is je doel in dit leven? En handel je volgens dat doel?

Begin bij de yama’s. Is dat wat ik doe in overeenstemming met mijn definitie van geweldloosheid, ben ik eerlijk naar mezelf en de ander, handel ik volgens mijn waarheid enz. Loop de yama’s en de nyama.s na.

Yogi 

Het doel van de yogi is de binnenwereld te onderzoeken en zodoende verlichting of bevrijding te bereiken.

Het naar buiten gerichte denken  is een gewoonte. Het kost tijd, training en volharding om je aandacht naar binnen te richten.

Zonder inspanning is er geen toewijding

Op een gegeven moment is er alleen nog maar toewijding

Beoefening is dan moeiteloos

Nou is misschien je doel niet direct volledige  verlichting of bevrijding te bereiken. Maar wel een beetje een leuk leven, of meer balans of harmonie of rust of zachtheid.

Elk moment is nieuw en je hebt elk moment de kans een andere keuze te maken.

Realiseer je dat eens.  Laat dat eens echt diep tot je doordringen,

Nu is het  moment om een andere keuze te maken. 

9 Onstandvastigheid.

Je bent niet standvastig in je streven. Je laat je afleiden, je gelooft niet volledig in Jezelf. Waarom laat jij je afleiden, wat is jouw interne drijfveer om het leven te leiden zoals je dat nu doet.

Telkens weer opnieuw de tijd nemen om te kijken of je nog wel op je eigen pad bent.

Ben ik nog wel gemotiveerd? Wil ik dit nog steeds?

Als we veel en lang met iets bezig gaan komt er steeds meer bij kijken en verliezen we vaak de focus, het doel. Wat is de werkelijke reden dat ik hiermee begon.

Mijn ervaring met yoga.  Ooit ben ik ermee begonnen omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Het gaf me ruimte, licht, inzichten. Op een gegeven moment werd ik gevraagd iemands lessen over te nemen. Ik ben gaan lesgeven, eerst rustig aan, 2 lessen per week. Dat gaf me veel plezier en verdieping. Toen ik op een goed moment elke dag aan het lesgeven was, tot 21 lessen per week,  gaf het me stress, druk, irritatie, vermoeidheid. Ik was mijn  oorspronkelijke drijfveren uit het oog verloren.

Dat gebeurt gewoon, je wordt erin gezogen.  We gaan op de automatische piloot.

Tijd voor herbezinning!!

Raja yoga is een compleet systeem wat je stap voor stap meeneemt het denken naar binnen te richten. Het is een duurzaam en diepgaand traject waarbij je elke dag opnieuw jezelf en je overtuigingen onder de loep neemt. Niet oordelend maar helder en duidelijk jouw eigen normen en waarden ontwikkeld.

Als je herkent welke van bovenstaande belemmering de jouwe is, ben je al aardig op weg.

 Eigenlijk is het heel simpel,

doe het tegenovergestelde van wat je voelt.

Voel jij je druk, gehaast, prikkelbaar, ga dan zitten en mediteer.

Voel jij je duf. Sloom, niet vooruit te branden ga dan bewegen.

Al deze belemmeringen zijn een disbalans in je energie huishouding.  Wil je hier meer over weten lees dan het artikel over De guna’s 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met goede voornemens. Deel het hieronder.

Geef een duim omhoog als je het fijn vond om te lezen en deel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven