4e yama, brahmacharya
Patanjali schrijft.
Als men stevig is gegrondvest in
brahmacharya
wint men kracht.
De yoga filosofie is een logisch systeem. Alles volgt elkaar op logische wijze op. Het maakt niet uit waar je begint. Het leven begint niet en eindigt niet, het is eeuwigdurend, uitdijend, in dit ene moment. Maar als mens hebben we een systeem gemaakt zodat ons denken het kan bevatten. Logische stappen.
We hebben de boom opgedeeld in stukken.
Maar……………………….
zonder wortels geen boom,
zonder stam geen boom,
zonder takken geen boom,
zonder blad geen boom,
zonder bast geen boom,
zonder sapstroom geen boom,
zonder bloemen geen boom,
zonder vruchten geen boom.
Maar wat maakt nou die boom tot boom?
De yama’s zijn als de wortels van de boom. Ze bieden houvast. Hoe ga je om met de wereld waarin jij leeft. Hoe vind je daar op een ontspannen manier jouw weg in. Waarmee kan jij je voeden en wat is niet voedzaam voor jou of zelf ‘gif’.
Er zijn 5 yama’s
- Ahimsa= geweldloosheid
- Satya= waarheidslievendheid
- Asteya= je onthouden van diefstal
- Brahmacharya= leven in Brahma
- Aparigraha= niet begeren
Brahmacharya is leven in Brahma,
leven naar je allerhoogste doel.
De yama’s gaan over jouw gewoonten en patronen. Proberen je daar bewust van te worden. Opmerken of ze je nog steeds bij je passen of dat het achterhaald is. Een altijd voortdurend proces.
Brahma = het allerhoogste
charya= toewijding
Dus toewijding aan het allerhoogste.
Dat betekend dat je jouw energie niet verspilt aan allerlei zaken die niet belangrijk zijn, maar gericht je doel bepaald en daarvoor gaat. Het doel van yoga is verlichting, bevrijding= het allerhoogste geluk.
Als je op zoek bent naar het allergrootste geluk waarom zou je dan je energie aan andere zaken verspillen. Als je dat niet meer doet wordt je dus vanzelf krachtiger, energieker, levendiger.
Wat is jouw doel in dit leven?
Ieder mens heeft zijn eigen specifieke missie of speciale doel in het leven. Sommige mensen weten al heel jong wat ze met hun leven willen doen, andere blijven zoeken.
Wat is jouw reden om te leven?
Waarvoor wil jij vandaag je bed uitkomen, of waarvoor kan jij midden in de nacht wakker gemaakt worden?
Ga daar naar op zoek, besteed daar je tijd aan. Daar wordt je gelukkig van. Dan voel je in elke cel van je lichaam dat je leeft, vibreert, stroomt. Dan geef je door middel van jouw leven uitdrukking aan de universele onvoorwaardelijke liefde.
Kuisheid
Brahmacharya wordt vaak uitgelegd als kuisheid, je energie niet verspillen. En dan vooral je seksuele energie. Seksuele energie is een van de drijfveren van het leven. Het leven wil gewoon leven, zich uitdrukken in vorm, en daar het tijdelijk is en systemen aan verval onderhevig zijn plant het zich voort. Het leven, de biologie maakt zich daar niet druk om, dat handelt, leeft. Echter het denkvermogen heeft ideeën en gedachten, vormt woorden, dat kan ergens iets van vinden. Teksten worden altijd gelezen en geïnterpreteerd vanuit degene die het leest. Die heeft een bepaalde achtergrond en een bepaald doel. In de tijd dat de yoga sutra’s van Patanjali vertaald en uitgelegd werden was het westen een overheersend christelijke en patriarchale samenleving. De vertaling van brahmacharya = toewijding aan het allerhoogste werd dan ook gemakkelijk uitgelegd als toewijding aan God. God =kerk= instituut= staat. Daar moest de tijd en energie, dus geld ingestopt worden. Dus is het niet verwonderlijk dat men het celibaat invoerde, zodat alle aandacht gericht kon zijn op God, het dienen van God. Oftewel het dienen van de kerk en daar al je tijd en energie in stoppen. Zodoende werd seks bestempeld als vies, losbandig en slecht.
Vanuit de oosterse zienswijze was God is niet een systeem buiten onszelf maar een aspect van wie we wezenlijk zijn. Als je het dan uitlegt wil brahmacharya zeggen dienstbaar zijn, toegewijd zijn aan jouw doel, aan jouw missie.
Uitdrukking geven aan levensenergie, aan onvoorwaardelijke liefde, aan zijn.
Waar heb jij liefde voor? Waar krijg jij energie van?
Zelfonderzoek Ga op onderzoek uit in je eigen leven. Elke dag opnieuw onderzoek je jouw gewoonten, jouw patronen. Merk op wat je energie geeft, wat kost je energie? Waar wordt je blij van? Wat zijn je verlangens, waar heb je behoefte aan? Wat vind je lastig? Wat vind je vervelend? Waar word je boos om? Waar ben je dankbaar voor? Welke dingen doe je dagelijks tegen je zin in? enz.
Soms is het al voldoende op te merken dat iets niet meer bij je past of dat het een patroon is. Op andere gebieden kost het wat meer moeite om een patroon wat niet meer past om te buigen.
Begin klein.
Bij yogalessen wordt vaak begonnen met een intentie. Wat wil jij deze les ervaren? Dit is een fijne manier om je aandacht te focussen. Dat kun je heel gemakkelijk toepassen tijdens je dagelijkse routine.
Wat wil je ervaren tijdens je werk?
Wat wil je vandaag ervaren, wat is vandaag je doel?
Hoe wil jij je voelen als je vanavond in bed stapt?
En herinner jezelf dan regelmatig overdag aan je voornemen.
Als je daar wat meer bedreven in wordt zal je als vanzelf wat grotere doelen gaan stellen.
Welk levensgebied is op dit moment van je leven belangrijk?
Wonen, tijdsbesteding, relaties, gezondheid, enz
Kies er 1 uit en ga dat volledig uitpluizen. Onderzoek je gedachten, je gedrag, je woorden.
Kijk dan wat niet meer past en bedenk hoe je het wel wil.
Herinner jezelf elke dag even aan je doel.
Laat jouw licht schijnen op al die verschillende aspecten van je van jouw ziel, van jouw wezen.
Zo wordt je steeds bewuster van wie je bent en wat je drijfveren zijn. En stukje bij beetje zal je je eigen beste vriendje worden en zal jouw levenspad zich ontvouwen.
Zal brahmacharya, toewijding aan het allerhoogste doel, zich openbaren.
Maak een afspraak met jezelf dat je elke dag iets doet waar je blij van wordt, waar je hart van gaat zingen, waar je energie van krijgt.
Begin NU.
Mijn missie
Ik vind het belangrijk om ontspannen te leven en mijn eigen beste vriendje te zijn. Rust in mijn hoofd en een ontspannen lichaam. Dan voel ik me vrij en licht en kan ik de mensen om mij heen en de mensen die mijn begeleiding verlangen goed van dienst zijn. Om dat te behouden breng ik veel tijd door in de natuur, buiten. Zoek ik de rust en de stilte op, ik mediteer, adem en mijmer. Ik onderzoek en bestudeer de verbanden tussen lichaam, geest en ziel vanuit een breed perspectief.
Mijn inzichten over yoga, gezondheid en geluk deel ik graag met jou. Zodat ook jij ontspannen kan leren leven.
Dit doe ik door schrijfsels, en bespiegelingen of meditaties met je te delen.
Ook biedt ik je de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek of begeleiding voor langere tijd via internet.
Hier kun je nog kijken en luisteren naar een bespiegeling die ik opnam over brahmacharya.
HIeronder vind je de tekst van de video.
Pingback: yama de eerste stap van raja yoga – Ontspannen Leven