Reactie of geïnspireerde actie

Datum

Als ik zo eens kijk op social media en in de media zie ik vaak dat de gemoederen hoog oplopen. Het lijkt wel of er twee kampen ontstaan. Voor en tegen. En dat doet mij pijn.

Ik gun elk mens een ontspannen leven. Een leven waarin ieder zijn of haar talenten en kwaliteiten tot uitdrukking kan brengen, in een samenleving waarin iedereen waardevol is. Waarin we zelf de verantwoordelijkheid dragen voor onze keuzes. Daarvoor moeten we leren juiste keuzes te maken, keuzes die onze diepste verlangens en gevoelens bevredigen.

Als we naar een samenleving willen evolueren waarin ruimte is diversiteit, veiligheid, rust, ontspanning, vreugde, liefde, creativiteit, dan is het noodzakelijk dat je eerst jezelf leert kennen voordat je met je vinger naar de ander wijst.

\"\"

In 2020 schreef ik een verhaal over emoties. Het was een persoonlijk verhaal over mijn eigen ervaringen en confrontaties met de gebeurtenissen op dat moment. Hier lees je dat verhaal

Wat is er veel gebeurt op het wereldtoneel sindsdien, en wat is er veel verandert in het leven van elk mens individueel sindsdien.

Wat er overal gebeurt roept bij iedereen veel emoties op. Emoties bewegen ons, je komt in actie, dat is de functie van een emotie. Maar als mens hebben we het vermogen om te relativeren, na te denken over onze eigen acties en reacties. Als er gevaar dreigt zijn er 3 primaire reacties. Vechten, vluchten en bevriezen. Hoe was jouw reactie een jaar geleden?

Ging je vechten; in actie komen voor of tegen…………

Ging je vluchten; dook je weg in je eigen wereld voor of tegen…

Bevroor je en had je geen idee hoe te reageren…………………

Wat je reactie ook was neem eens de tijd om er over na te denken en te relativeren. Hoe je reactie ook was, het is helemaal oke. Iedereen handelt naar gelang eigen aard en achtergrond en een oordeel daarover is dus niet mogelijk. Wel kun je nu vanuit rust en ontspanning, kijken wat jouw reactie teweeg heeft gebracht in jouw leven.

En daar kun je verder mee.

\"\"

Wat heeft je reactie van toen je opgeleverd in je dagelijks leven. Is er meer rust, meer vrede, meer vertrouwen, meer ontspanning gekomen? Of is er meer angst, irritatie, woede, boosheid?

Als je niet kiest wat je wil, krijg je wat je niet wil.

Primaire reacties zijn meestal onbewust. Maar door ze zonder oordeel te onderzoeken kom je veel te weten over jezelf. Leer je jezelf kennen en kun je daarna bewuster kiezen hoe je in actie komt in een bepaalde situatie.

Leren te kiezen voor jouw ideale leven vergt alertheid, oplettendheid.

Het beslaat 2 gebieden.

1.Je dient je bewust te worden van de voorgeprogrammeerde software, de overtuigingen van waaruit je leeft.

2.En je gaat op onderzoek naar jouw diepste verlangens, jouw diepste behoeften.

Het verleden, jouw ervaring, en de toekomst jouw dromen, samenkomend in dit ene moment op deze plek, jouw hart, jouw wezenlijke zelf, jouw leven. Hier en Nu, degene die deze woorden nu leest.

Bewust zijn van je beweegredenen geeft je de mogelijk op een andere manier te reageren. Niet meer primair vanuit overlevingsmechanismen maar vanuit vertrouwen en kracht. Je hebt immers een doel voor ogen. Jouw diepste verlangen, jouw ideale leven, jouw ideale wereld.

Een actie volledig afgestemd met je innerlijke verlangen

is een geïnspireerde actie.

Weet je hebt een heel leven om dit te oefenen.

Probeer eens de volgende keer als je neiging voelt tot reageren…………………… een korte pauze te nemen

adem in en uit voel in je lichaam observeer je gedachten nogmaals

wil je reageren bedenk dan eerst wat je voor resultaat wenst.

*Lees je een bericht op social media waar je het niet mee eens bent; sluit je ogen, adem diep uit en voel in je lichaam. Waar voel je spanning………wat voor gedachten komen er op………….

Doe dat eens een paar minuten en merk op wat er gebeurt. Ga wat anders doen en kijk een uurtje later nog eens wat er gebeurt als je het bericht leest………. Is er meer spanning……………….. wat voor gedachten zijn er nu…………….. Schrijf je reactie maar voordat je op verzend drukt vraag jezelf af;

Draagt deze reactie bij aan mijn ideale leven, ontstaat er meer vertrouwen, meer rust, meer ontspanning? Als een ander op die manier naar mij zou reageren, hoe zou ik me dan voelen?

*Zie je iemand met of zonder mondkapje…………observeer de reactie van je lichaam, trekt het zich samen of ontspant het zich. Wat is je eerste gedachte…………….

Adem in en uit en realiseer je dat het slechts een primaire reactie is, een overlevingsmechanisme.

Wees mild voor jezelf en de ander. Herinner je dat eenieder zijn eigen beweegredenen heeft. Ga op zoek naar die van jezelf.

*Ben je in gesprek met iemand waar je het niet mee eens bent? Draai de boel eens om, stel jezelf in de plaats van de ander. Waar komt zijn of haar standpunt vandaan?

*Het is prachtig weer en je wilt lekker buiten een boekje lezen. Prompt gaan de buren gras maaien, dat betekent minstens een uur lawaai. De andere buren besluiten een muziekje op te zetten, natuurlijk niet jouw voorkeursmuziek. Voel in je lichaam wat er gebeurt. Waar voel je spanning.

Vlucht reacties geven vaak spanning in de benen. Vecht reacties kun je vaak voelen in armen, handen en kaken. Beide gaan gepaard met een hogere hartslag en een sterke focus. Bevries reacties kun je voelen in je keel en je voeten. Natuurlijk kun je ze ook op andere plekken in je lichaam voelen. Al naar gelang jouw aard en achtergrond.

Kort samengevat.

Observeer jouw reacties. Wat gebeurt er in het lichaam, waar gaan je gedachten over. Tel tot 10, slaap er eens een nachtje over, ga een stuk lopen of fietsen, koken, even wat anders doen.

Als je wil reageren hou dan jouw ideale leven, jouw ideale doel voor ogen.

Het is mijn intentie met deze tekst een bijdrage te leveren aan meer begrip in de samenleving. Zodat we leren omgaan met grote meningsverschillen en gaan ontdekken hoe we diversiteit kunnen omarmen. Het is mijn wens dat meer mensen hun eigen beweegredenen leren kennen en zich gaan uiten vanuit hun diepste innerlijke verlangen.

Dat vertrouwen de basis wordt van onze natuur.

Zodat we samen kunnen leven in een ontspannen wereld. Waarin elk mens zich veilig en gezien en gehoord voelt, dus even waardevol is. Dat eenieder zijn talenten ten volle tot uitdrukking kan brengen ten behoeve van het grotere geheel.

\"\"

Ontspannen Leven ,

wees je eigen beste vriendje.

Misschien vind je een gezondheidsrevolutie ook boeiend om te lezen.

Meer
blogs

Scroll naar boven