bloeiende brem

over vrijheid

Vrijheid is een begrip wat steeds meer onder druk lijkt te staan in deze tijd.

Een prachtige gelegenheid om te onderzoeken dat vrijheid van binnen zit.

Maar wat is vrijheid?

Dat vind ik een fijne en werkzame definitie.

de bron van innerlijke vrijheid

aandacht en waarde

Je begint waar je NU bent. Je begint daar waar jouw aandacht vast haakt. Dat wat je aandacht trekt, waar je waarde aan hecht.

Als je ergens niets meer van vindt of er geen raakvlak meer mee hebt ben je er vrij van. Dan ‘doet’ het je niets meer.

emoties als signalen

Zolang je nog irritatie, frustratie, boosheid, afgunst, begeerte, lust, of anderszins emotie ervaart is er nog geen sprake van vrijheid op dat onderdeel van jouw zijn.

Die emotie geeft je juist de uitnodiging om op onderzoek uit te gaan. Wat raakt je zo, waarom raak je uit je kracht. Het zet aan tot zelfonderzoek.

zelfonderzoek: de sleutel tot vrijheid

Als je weet wie je bent, wat jouw beweegt en wat je behoeften zijn dan kun je handelen vanuit intrinsieke gemotiveerdheid, vanuit jouw kracht. Dan is er een drijvende kracht van binnen. En dan hoeft nog steeds niet alles van een leien dakje te gaan maar dan ga je gewoon om met dat wat er gebeurt in jouw leven.

jouw unieke blauwdruk

Wat je doet en hoe je reacties zijn is altijd afhankelijk van je aard en de omstandigheden waarin je hebt geleefd en nu leeft. De samensmelting van het zaadje en het eitje tot EEN tot jouw. Je bent 50% papa en 50% mama en noemt jezelf IK. Die ik is dus een verzameling van eigenschappen van je ouders, hun intenties en behoeften, hun talenten en kwaliteiten, hun frustraties en problemen, enz.

erfenissen en patronen

En jouw ouders waren dat natuurlijk ook. En dan zijn er ook nog de omstandigheden waaronder je opgroeit, en de plek op aarde, en de tijd. Dat alles maakt dat er geen oordeel kan zijn. Elk mens is anders, elk moment is anders, elke plek is anders, alles verandert voortdurend. Een oordeel zou betekenen dat iets vaststaat, maar het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Geen oordeel maar Verwondering

bloeiende brem

onderzoek naar innerlijke vrijheid

Ik wil je graag uitnodigen om te onderzoeken waar je nog aan gehecht bent. Wat beïnvloedt jouw, waardoor raak je uit EEN, uit je kracht.

breng je aandacht naar binnen

Breng je aandacht eens van buiten naar binnen. Merk eens op wat er van binnen gebeurt als je iets leest op social media of tijdens een gesprek met iemand die totaal anders denkt. Wordt je er boos van of verdrietig, maakt het je angstig?

observeer je emoties en lichamelijke reacties

En voel dan eens wat het doet in je lichaam, gaat je hart sneller slaan, wordt je stem harder of feller, heb je neiging weg te lopen, voel je spanning in je buik of in je armen, voel je een brok in je keel, ga je blozen…?

Door jezelf beter te leren kennen wordt je autonoom, je bent niet meer afhankelijk van de ander.

Geeft je leven op dit moment je een gevoel van ruimte, licht, vrijheid?
Ga zitten en onderzoek. Je gedachten, je woorden, je handelen,

Op welke momenten zeg je; ik vind…………ik heb…………….. ik ben………………….

Die zinnen zetten je op het pad naar innerlijke vrijheid. Daar zit een diepe overtuiging. Onderzoek eens waar die vandaan komt, waarom wil je daar aan vast houden?

Let eens op wanneer je het woord ik of mijn gebruikt. Daar zitten de haakjes, daar kun je onderzoeken.

Blijf open en onderzoekend. Wijs niet met de vinger naar de ander of de overheid maar onderzoek bij jezelf.

Wat doet het met je? Waar raakt het je? Voel het. Herken je het van andere momenten in je leven? Herken je het bij familieleden?

Voel de emotie, en de lichamelijke sensatie. Dit is wat het is, dit is jouw reactie op dit moment, je hoeft niet te handelen enkel op te merken en het er te laten zijn.

Volledig accepteren van dat wat er op dit moment door je heen stroomt. Soms komen daar veel emoties en fysieke sensaties bij. Blijf rustig doorademen en mild voor jezelf.

Als je merkt dat het wat rustiger wordt van binnen kun je gaan reflecteren., de oorzaken en drijfveren achterhalen. Waar komt dit vandaan, wil ik dit nog?

Richt dan je aandacht op wat je WEL wil. Onderzoek je wezenlijke behoefte. Wat verlang je ten diepste. Ga daar naar handelen.

Dit proces kun je doorlopen voor alles waar je aan hecht, waar je iets van vindt of waar je je mee identificeert.

Soms is het een kort proces, doorleef je het in 10 minuten, soms duurt het 10 jaar en alles daar tussenin of omheen.

uitnodiging tot zelfonderzoek

Elk gesprek elke gebeurtenis is een uitnodiging van het leven. Om te onderzoeken waar jij nog vasthaakt, waar ben je nog gehecht aan. Heel diep van binnen, waar heb je angst voor. Wat heb je nog te verliezen.

Meer en meer leer jij jezelf kennen. Ga je ontdekken waar je behoefte aan hebt, wat je beweegt en wat je nodig hebt om in vrede te zijn, EEN te zijn, vrijheid te ervaren van binnenuit.

Mijn diepste verlangen

Het is mijn diepste verlangen jouw te inspireren en aan te zetten tot zelfonderzoek. Zodat er steeds meer mensen komen die bewuste keuzes maken. Bewuste keuzes die leiden naar een gezondere relatie met jezelf, met de ander en met de aarde.

Zodat er een ontspannen samenleving ontstaat en dat is de samenleving waarin ik graag wil leven.

Ikzelf heb geleerd mijn eigen beste vriendin te zijn. Nadat ik jaren mezelf had gesaboteerd, onbewuste keuzes maakte, meestal omdat ik dacht dat ‘ de ander’ dat wilde, of omdat ik dacht dat het zo ‘ hoorde’ heb ik stap voor stap geleerd andere keuzes te maken, bewuste keuzes. Die passen bij mij, die recht doen aan mijn diepste verlangen en behoefte. Rust en ontspanning.

speel en heel

speel en heel kwartet biologische natuurwetten

Samen doen en delen. Samen met Feikje Kenter organiseer ik ontspannen belevenissen waarin we de deelnemers op een speelse manier laten kennismaken met de biologische natuurwetten. Vind jij het leuk als we dat doen op jouw locatie stuur dan even een berichtje om een en ander af te stemmen. Hier vind je meer informatie.

Op koers

Yvonne aan boord van haar zeiljacht ZEN.

Voor als je even de koers kwijt bent, of van koers wil veranderen. Samen ontdekken we wat jij nodig hebt om zelf het roer van jouw leven weer in handen te nemen. 

op koers

Elk gevolg heeft een logische oorzaak

De zon komt op boven de Gave, weerspiegeling zo boven zo beneden

Ben jij nieuwsgierig naar de oorzaken van jouw klachten en patronen, en hoe ze te transformeren. Ik geef lezingen, trainingen en workshops op maat. Elk gevolg heeft een logische oorzaak. Of kijk bij agenda.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven