over vrijheid

Datum

Vrijheid.

Een begrip wat steeds meer onder druk lijkt te staan in deze tijd.

Een prachtige gelegenheid om te onderzoeken dat vrijheid van binnen zit.

Maar wat is vrijheid?

Je niet uit je kracht laten halen door wat er om je heen of binnen in je gebeurd.

Dat vind ik een fijne en werkzame definitie.

\"\"

Je begint waar je NU bent. Je begint daar waar jouw aandacht vast haakt. Dat wat je aandacht trekt, waar je waarde aan hecht.

Als je ergens niets meer van vindt of er geen raakvlak meer mee hebt ben je er vrij van. Dan ‘doet’ het je niets meer.

Zolang je nog irritatie, frustratie, boosheid, afgunst, begeerte, lust, of anderszins emotie ervaart is er nog geen sprake van vrijheid op dat onderdeel van jouw zijn.

Die emotie geeft je juist de uitnodiging om op onderzoek uit te gaan. Wat raakt je zo, waarom raak je uit je kracht. Het zet aan tot zelfonderzoek.

Als je weet wie je bent, wat jouw beweegt en wat je behoeften zijn dan kun je handelen vanuit intrinsieke gemotiveerdheid, vanuit jouw kracht. Dan is er een drijvende kracht van binnen. En dan hoeft nog steeds niet alles van een leien dakje te gaan maar dan ga je gewoon om met dat wat er gebeurt in jouw leven.

Wat je doet en hoe je reacties zijn is altijd afhankelijk van je aard en de omstandigheden waarin je hebt geleefd en nu leeft. De samensmelting van het zaadje en het eitje tot EEN tot jouw. Je bent 50% papa en 50% mama en noemt jezelf IK. Die ik is dus een verzameling van eigenschappen van je ouders, hun intenties en behoeften, hun talenten en kwaliteiten, hun frustraties en problemen, enz. En jouw ouders waren dat natuurlijk ook. En dan zijn er ook nog de omstandigheden waaronder je opgroeit, en de plek op aarde, en de tijd. Dat alles maakt dat er geen oordeel kan zijn. Elk mens is anders, elk moment is anders, elke plek is anders, alles verandert voortdurend. Een oordeel zou betekenen dat iets vaststaat, maar het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Verwonder je.

Ik wil je graag uitnodigen om te onderzoeken waar je nog aan gehecht bent. Wat beïnvloedt jouw, waardoor raak je uit EEN, uit je kracht.

Breng je aandacht eens van buiten naar binnen. Merk eens op wat er van binnen gebeurt als je iets leest op social media of tijdens een gesprek met iemand die totaal anders denkt. Wordt je er boos van of verdrietig, maakt het je angstig? En voel dan eens wat het doet in je lichaam, gaat je hart sneller slaan, wordt je stem harder of feller, heb je neiging weg te lopen, voel je spanning in je buik of in je armen, voel je een brok in je keel, ga je blozen…?

Je emotionele en lichamelijke reactie opmerken.

Geeft je leven op dit moment je een gevoel van ruimte, licht, vrijheid?

Ga zitten en onderzoek. Je gedachten, je woorden, je doen.

Op welke momenten zeg je; ik vind…………ik heb…………….. ik ben………………….

Die zinnen zetten je op het pad naar innerlijke vrijheid. Daar zit een diepe overtuiging. Onderzoek eens waar die vandaan komt, waarom wil je daar aan vast houden?

Let eens op wanneer je het woord ik of mijn gebruikt. Daar zitten de haakjes, daar kun je onderzoeken.

HEART

Herkennen- Erkennen- Accepteren- Reflecteren- Transformeren

Blijf open en onderzoekend. Wijs niet met de vinger naar de ander of de overheid maar onderzoek bij jezelf.

Herkennen Wat doet het met je? Waar raakt het je? Voel het. Herken je het van andere momenten in je leven? Herken je het bij familieleden?

Erkennen. Voel de emotie, en de lichamelijke sensatie. Dit is wat het is, dit is jouw reactie op dit moment, je hoeft niet te handelen enkel op te merken en het er te laten zijn.

Accepteren. Volledig accepteren van dat wat er op dit moment door je heen stroomt. Soms komen daar veel emoties en fysieke sensaties bij. Blijf rustig doorademen en mild voor jezelf.

Reflecteren. Als je merkt dat het wat rustiger wordt van binnen kun je gaan reflecteren. Waar komt dit vandaan, wil ik dit nog?

Transformeren. Richt dan je aandacht op wat je WEL wil. Onderzoek je wezenlijke behoefte. Wat verlang je ten diepste. Ga daar naar handelen.

Leef vanuit je hart, met wijsheid!

Dit proces kun je doorlopen voor alles waar je aan hecht, waar je iets van vindt of waar je je mee identificeert.

Soms is het een kort proces, doorleef je het in 10 minuten, soms duurt het 10 jaar en alles daar tussenin of omheen.

Elk gesprek elke gebeurtenis is een uitnodiging van het leven. Om te onderzoeken waar jij nog vasthaakt, waar ben je nog gehecht aan. Heel diep van binnen, waar heb je angst voor. Wat heb je nog te verliezen.

Meer en meer leer jij jezelf kennen. Ga je ontdekken waar je behoefte aan hebt, wat je beweegt en wat je nodig hebt om in vrede te zijn, EEN te zijn, vrijheid te ervaren van binnenuit.

Het is mijn diepste verlangen jouw te inspireren en aan te zetten tot zelfonderzoek. Zodat er steeds meer mensen komen die bewuste keuzes maken. Bewuste keuzes die leiden naar een gezondere relatie met jezelf, met de ander en met de aarde.

Zodat er een ontspannen samenleving ontstaat en dat is de samenleving waarin ik graag wil leven.

Voel je behoefte aan een gesprek, begeleiding of een stemanalyse of wil je geïnspireerd worden kijk dan eens bij mijn aanbod of stuur een bericht.

Wees je eigen beste vriend.

Meer
blogs

Scroll naar boven