Ogen in Zicht

We gebruiken ze de hele dag, we zien de wereld door onze ogen.

Of zien we de wereld door onze percepties en overtuigingen? Heb jij jezelf die vraag wel eens gesteld? Ik wel. En ik heb er antwoorden op gekregen. 

Mijn levenshouding zou je beschouwelijk kunnen noemen. Bij alles wat er gebeurt neem ik de tijd te ervaren hoe mijn lichaam er op reageert en of dat realistisch is, in overeenstemming met de gebeurtenissen op dit moment.  Mijn lichaam en mijn leven zijn mijn onderzoek terrein.

\"\"

Mijn gezichtsveld, ogen en zien  onderzoek ik sinds 2009. Daar ervaarde ik dat ik minder scherp zag en verwonderde me waarom dat zo zou zijn. Alles is energie, dus ook mijn ogen. Wat was er dan gebeurt in mijn leven waarom de ogen waziger zouden gaan zien. Ik herinnerde me dat ik rond mijn 16de ooit een bril had gedragen, geen idee meer waarom en waarom later dan niet meer.

Ik ging me wat verdiepen in de werking van het oog en ontdekte het werk van Dr Bates. Een oogarts uit New York die leefde rond 1890.

Hij ontdekte dat ogen een zelf helend vermogen hadden, en dat slechter zien vaak te maken had met spanning.

Fysieke spanning

Vele van de oefeningen die hij voorschreef kende ik wel vanuit de yogalessen die ik gevolgd had en sommige daarvan herhaalde ik ook regelmatig in de lessen die ik zelf gaf.  Toen ik  me bewuster werd van mijn ogen ontdekte ik dat mijn zicht vaak wisselde, soms scherp, soms wazig, het veranderde.  Ik begon de oefeningen  systematisch   toe te passen  en merkte dat mijn zicht verbeterde en dat  ik veel minder spanning boven mijn ogen voelde.

Fascinerend vond ik dat. Maar ontspanning was 1 ding. Voor mijn gevoel moest er ook wat gebeurt zijn, lichaam en geest zijn een geheel, het lichaam reageert voortdurend op dat wat ik ervaar.

Ik ging op onderzoek uit via de yogafilosofie.

Zelfbeeld

Ik onderzocht mijn zelfbeeld, mijn overtuigingen en percepties aan de hand van de yama’s en de nyama’s.  

*Geweldloosheid, *waarheidslievendheid, *eerlijk zijn, *niet verzamelen, *je energie richten,  *niet begeren, *zuiverheid, *tevredenheid, *discipline, *zelfonderzoek en *overgave. 

Ik leerde steeds meer mezelf te zien zoals ik ben, en niet zoals ik dacht te zijn of zoals ik dacht dat ‘de ander’ me wilde zien. Eerlijk naar mezelf kijken en toegeven dat ik het soms niet goed gezien had, of dat ik iets over het hoofd gezien had, of het juist wel gezien had maar er niet naar gehandeld had.  Naar mezelf kijken vanuit de derde persoon, of vanuit degene met wie ik in contact ben. Ik evalueerde vele situaties uit mijn leven en trachtte naar mijn rol in het geheel te KIJKEN zonder een oordeel te hebben.

Hierdoor heb ik een veel helderder en realistischer beeld van mezelf gekregen.

\"\"

Photo by Siva Adithya from Pexels

Waarnemen

Later verdiepte ik me in het fenomeen waarnemen. .Ergens had ik gelezen dat je 20 % waarneemt met je ogen en  80 % met je hersenen. Dat wilde ik graag onderzoeken. Nu is mijn onderzoek natuurlijk niet meetbaar in procenten maar ik heb wel geleerd dat we vooral waarnemen en handelen vanuit ervaring en herinnering. Vanuit onze aller vroegste jeugd al, in de baarmoeder, nemen we waar, veelal niet bewust. Al deze ervaringen worden opgeslagen in onze hersenen en in ons lichaam.

Aandacht

De quantumfysica heeft ontdekt dat de waarnemer bepaald wat hij/zij waarneemt. Dat alles bestaat uit mogelijkheden, en dat er geen eenduidige waarheid is. Vertaald naar yoga is dat; alles is energie, energie volgt aandacht.

Het  betekent ook dat ik ZIE vanuit mijn perspectief en jij vanuit jouw standpunt. Elk mens heeft een ander pakketje meegekregen bij de geboorte, en door opvoeding en ervaringen  raken we vertrouwd met onze omgeving. Ouders/ opvoeders/ buren/ juffen en meesters hebben een grote invloed. Als klein kind ben je afhankelijk van je omgeving. Als die omgeving wat anders zegt dan wat jij ervaart heeft dat invloed op hoe jij de wereld ZIET.

Hadden je ouders vaak ruzie maar niet in het bijzijn van kinderen?  Was er iets ernstigs gebeurt wat jij duidelijk voelde maar dat je niet verteld werd.  Hoe reageerde je ouders als je verdriet had, of pijn of teleurgesteld was?  Mochten die emoties er zijn en werden ze ook zo benoemd?

Dit alles heeft invloed  op hoe jij de wereld waarneemt.

\"\"

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Hier is een link naar een leuk filmpje waarin duidelijk wordt hoe aandacht werkt.

waar je aandacht is

Overtuiging

In onze maatschappij zien we veel mensen met brillen en lenzen. We zijn er collectief van overtuigd dat naarmate je ouder wordt het gezichtsvermogen afneemt en je een bril moet gaan dragen. Het is bijna bijzonder als je na je 50ste geen leesbril draagt.
Maar klopt dat wel? Is dit waar of zou het ook anders kunnen zijn?

Ga eens op onderzoek uit. Zet je bril eens af. Wat zie je dan, hoe reageert  je lichaam, hoe reageren de andere zintuigen? Welke gevoelens komen er voorbij?

Het is niet de gemakkelijkste weg, en ook geen korte weg of snelle weg,  het vergt moed en doorzettingsvermogen  om dit te ontdekken. Maar het is zeker de moeite waard.

\"\"

Het brengt je gegarandeerd bijzondere INZICHTEN.

Biologisch, logisch

In 2016 kwam ik in aanraking met het werk van Dr Hamer. Deze Duitse arts ontdekte hoe ons lichaam zich aanpast aan dat wat er gebeurt in ons leven. Ook onze ogen passen zich steeds aan. Ze zijn betrokken bij vele processen in het lichaam. Soms heel gemakkelijk te zien, andere keren vergt het wat diepgaander onderzoek. Maar elke aanpassing van de ogen is een logisch gevolg van wat er gebeurde in het leven. Hier is een link naar een pagina waar de ogen biologisch worden uitgelegd. Ogen

\"\"

Wil je graag direct aan de slag met je ogen dan vind je HIER een aantal oefeningen.

Ervaringsverhaal tijdens een workshop

Tijdens de workshop yoga voor je ogen okt 2017

Elly  heeft -8 en sinds kort voor lezen -6

Ik vraag haar sinds wanneer. Sinds mijn 9de verteld ze.

Wie ben je uit het oog verloren?

Het is even stil, ik weet het niet zegt ze.

We gaan verder; even later zegt ze ik weet het.

Ze gaat voelen, er komen tranen, haar beste vriendje is verhuisd toen ze 8 was,  hij was opeens verdwenen.  Maar plotseling realiseert ze zich dat haar oogproblemen al eerder begonnen zijn.

Dat ze n jaar of 5 a 6 was zag ze vanalles wat anderen niet zagen. Ze schrikt van haar eigen gedachten. 

Haar biologie heeft haar geholpen dat niet meer te zien, omdat ze anders buiten de groep geplaatst zou worden en het anders niet zou overleven.

\"\"

Heb jij oogproblemen of veel spanning rondom je ogen. Maak dan direct een afspraak. Samen gaan we dan op zoek naar het verband tussen gebeurtenissen uit jouw leven en je gezichtsvermogen en/ of andere lichamelijke aanpassingen. Ik leer je oefeningen om je ogen te ontspannen en om met een open blik te zien.

06 54 30 8005 ontspannenleven@gmail.com

Ik verzeker je dat je tot verrassende INZICHTEN zult komen.

2 gedachten over “Ogen in Zicht”

  1. Pingback: Oefeningen voor je ogen – Onthaastingsschip 't Appeltje

  2. Pingback: Oefeningen voor je ogen – Ontspannen Leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven