Vrijheid, een uitnodiging

Datum

Afgelopen week noemde ik dit tijdsgewricht de hogeschool der onthechting. Een prachtige gelegenheid om te onderzoeken dat vrijheid van binnen zit. Als yogi is dat toch het streven. Het doel van yoga is bevrijding, verlichting.

Vrijheid

Een uitnodiging.

\"\"

Afgelopen week noemde ik dit tijdsgewricht de hogeschool der onthechting. Een prachtige gelegenheid om te onderzoeken dat vrijheid van binnen zit. Als yogi is dat toch het streven. Het doel van yoga is bevrijding, verlichting.

Yoga citta vrtti nirodah

Het stilzetten van de wijzigingen van het denken, zo werd het vertaald in de lessen. Vrij vertaald in mijn woorden. Je niet uit je kracht laten halen door wat er om je heen of binnen in je gebeurd.

Deze tijden bieden een mooie gelegenheid om daar eens wat dieper over te filosoferen.

Raja yoga is een systeem dat 8 onderdelen omvat. Ze zijn allemaal los van elkaar te beoefenen maar vormen samen een geheel. Een geheel kent geen begin of einde, het is er gewoon. Je begint dus waar je NU bent. Je begint daar waar jouw aandacht vasthaakt. Daar waar je nog aan gehecht bent, dat wat je aandacht trekt.

Als je er niets meer van vindt of er geen raakvlak meer mee hebt ben je er vrij van. Dan ‘doet’ het je niets meer.

Zolang je nog irritatie, frustratie, boosheid, begeerte, lust, afgunst of anderszins emotie ervaart is er nog geen sprake van vrijheid op dat onderdeel van jouw zijn.

Die emotie geeft je juist de uitnodiging om op onderzoek uit te gaan. Wat raakt je zo, waarom raak je uit je kracht. Het zet aan tot zelfonderzoek.

Als je weet wie je bent, wat jouw beweegt en wat je behoeften zijn dan kun je handelen vanuit intrinsieke gemotiveerdheid, vanuit jouw kracht. Dan is er een drijvende kracht van binnen. En dan hoeft nog steeds niet alles van een leien dakje te gaan maar dan ga je gewoon om met dat wat er gebeurt in jouw leven.

Wat je doet en hoe je reacties zijn is altijd afhankelijk van je aard en de omstandigheden waarin je hebt geleefd en nu leeft. De samensmelting van het zaadje en het eitje tot EEN tot jouw. Je bent 50% papa en 50% mama en noemt jezelf IK. Die ik is dus een verzameling van eigenschappen van je ouders, hun intenties en behoeften, hun talenten en kwaliteiten, hun frustraties en problemen, enz. En jouw ouders waren dat natuurlijk ook. En dan zijn er ook nog de omstandigheden waaronder je opgroeit, en de plek op aarde, en de tijd. Dat alles maakt dat er geen oordeel kan zijn. Elk mens is anders, elk moment is anders, elke plek is anders, alles verandert voortdurend. Een oordeel zou betekenen dat iets vaststaat, maar het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Verwonder je.

Yoga nodigt uit om te onderzoeken waar je dus nog aan gehecht bent. Wat beïnvloed jouw, waardoor raak je uit je EEN, uit je kracht.

Pratyahara is een van de onderdelen van yoga.

Pratyahara gaat over onthechten, loslaten. Je aandacht naar binnen keren. Het terugtrekken van de zintuigen en opmerken hoe het van binnen voelt. Hoe de omstandigheden je raken.

Als mens in deze ingewikkelde samenleving hebben we de neiging moeilijke gevoelens te verstoppen onder een lach of werk of sporten. Probeer eens de tijd te nemen om even stil te zijn, niets te doen. Geen bewegingen, geen gedachten, gewoon zijn.

Welke gedachte komt er in je op?

Hoe voelt je lichaam?

Wat heb je gedaan de afgelopen tijd?

Wat doen de huidige omstandigheden jouw?

Welke maatregelen raken jouw het meest?

Op welke momenten zeg je; ik vind…………ik heb…………….. ik ben…………………. Die zinnen zetten je op het pad naar innerlijke vrijheid. Daar zit een diepe overtuiging. Onderzoek eens waar die vandaan komt, waarom wil je daar aan vast houden?

Let er maar eens op wanneer je het woord ik of mijn gebruikt. Daar zitten de haakjes, daar kun je onderzoeken.

Verdedig je jouw mening met kracht, probeer je de ander te overtuigen?

Kun je jouw waarheid vertellen zonder te overdrijven of te liegen of jezelf tekort te doen?

Laat je alles gebeuren of ga je de barricades op?

Ga zitten en onderzoek. Je gedachten, je woorden, je doen.

Geeft je leven op dit moment je een gevoel van ruimte, licht, vrijheid?

Het vergt onderzoek naar hoe jij je wil voelen. Wat wil jij ervaren in dit leven. Niet door met de vinger te wijzen naar de ander of naar de overheid maar door te onderzoeken bij jezelf wat het met je doet. En dan te ontdekken wat je WEL wil, wat je wezenlijke behoefte is en daar ga je dan naar handelen.

Elk gesprek elke gebeurtenis is een uitnodiging van het leven. Om te onderzoeken waar jij nog vasthaakt, waar ben je nog gehecht aan. Heel diep van binnen, waar heb je angst voor. Wat heb je nog te verliezen.

Meer en meer leer jij jezelf kennen. Ga je ontdekken waar je behoefte aan hebt, wat je beweegt en wat je nodig hebt om in vrede te zijn, EEN te zijn, vrijheid te ervaren van binnenuit.

Het is mijn diepste verlangen jouw te inspireren en aan te zetten tot zelfonderzoek. Zodat er steeds meer mensen komen die bewuste keuzes maken. Bewuste keuzes die leiden naar een gezondere relatie met jezelf, met de ander en met de aarde.

Zodat er een ontspannen samenleving ontstaat en dat is de samenleving waarin ik graag wil leven.

Voel je behoefte aan een gesprek, begeleiding of een stemanalyse of wil je geïnspireerd worden door mij neem dan contact op via email. yogagroningen@gmail.com

Wees je eigen beste vriend.

Meer
blogs

Scroll naar boven