yoga voor de ogen

Yoga voor de ogen

Ogen in-zicht

Ogen we gebruiken ze de hele dag, we zien de wereld door onze ogen.

Of zien we de wereld door onze percepties en overtuigingen? Heb jij jezelf die vraag wel eens gesteld? Ik wel. En ik heb er antwoorden op gekregen. 

Hoe reageert mijn lichaam en klopt dit met wat er gebeurt?

Mijn levenshouding zou je beschouwelijk kunnen noemen. Bij alles wat er gebeurt neem ik de tijd te ervaren hoe mijn lichaam er op reageert en of dat realistisch is, in overeenstemming met de gebeurtenissen op dit moment.  Mijn lichaam en mijn leven zijn mijn onderzoek terrein.

yvonne bij 't apeltje in de tuin
ik merkte dat mijn zicht veranderde

Mijn gezichtsveld, ogen en zien  onderzoek ik sinds 2009. Daar ervaarde ik dat ik minder scherp zag en verwonderde me waarom dat zo zou zijn. Alles is energie, dus ook mijn ogen. Wat was er dan gebeurt in mijn leven waarom de ogen waziger zouden gaan zien. Ik herinnerde me dat ik rond mijn 16de ooit een bril had gedragen, geen idee meer waarom en waarom later dan niet meer.

ogen hebben een zelfhelend vermogen

Ik ging me wat verdiepen in de werking van het oog en ontdekte het werk van Dr Bates. Een oogarts uit New York die leefde rond 1890.

Hij ontdekte dat ogen een zelf helend vermogen hadden, en dat slechter zien vaak te maken had met spanning.

Ik ervaarde vaak wisselend zicht

Vele van de oefeningen die hij voorschreef kende ik wel vanuit de yogalessen die ik gevolgd had en sommige daarvan herhaalde ik ook regelmatig in de lessen die ik zelf gaf.  Toen ik  me bewuster werd van mijn ogen ontdekte ik dat mijn zicht vaak wisselde, soms scherp, soms wazig, het veranderde.  Ik begon de oefeningen  systematisch   toe te passen  en merkte dat mijn zicht verbeterde en dat  ik veel minder spanning boven mijn ogen voelde.

ontspannen is 1 ding

Fascinerend vond ik dat. Maar ontspanning was 1 ding. Voor mijn gevoel moest er ook wat gebeurt zijn, lichaam en geest zijn een geheel, het lichaam reageert voortdurend op dat wat ik ervaar.

Ik ging op onderzoek uit via de yogafilosofie.

Onderzoek naar mijn zelfbeeld

Ik onderzocht mijn zelfbeeld, mijn overtuigingen en percepties aan de hand van de yama’s en de nyama’s.  

*Geweldloosheid, *waarheidslievendheid, *eerlijk zijn, *niet verzamelen, *je energie richten,  *niet begeren, *zuiverheid, *tevredenheid, *discipline, *zelfonderzoek en *overgave. 

jezelf leren zien zoals je bent

Ik leerde steeds meer mezelf te zien zoals ik ben, en niet zoals ik dacht te zijn of zoals ik dacht dat ‘de ander’ me wilde zien. Eerlijk naar mezelf kijken en toegeven dat ik het soms niet goed gezien had, of dat ik iets over het hoofd gezien had, of het juist wel gezien had maar er niet naar gehandeld had.  Naar mezelf kijken vanuit de derde persoon, of vanuit degene met wie ik in contact ben. Ik evalueerde vele situaties uit mijn leven en trachtte naar mijn rol in het geheel te KIJKEN zonder een oordeel te hebben.

Hierdoor heb ik een veel helderder en realistischer beeld van mezelf gekregen.


Photo by Siva Adithya from Pexels
Waarnemen is iets anders dan zien

Later verdiepte ik me in het fenomeen waarnemen. Ergens had ik gelezen dat je 20 % waarneemt met je ogen en  80 % met je hersenen. Dat wilde ik graag onderzoeken. Nu is mijn onderzoek natuurlijk niet meetbaar in procenten maar ik heb wel geleerd dat we vooral waarnemen en handelen vanuit ervaring en herinnering.

herinneringen worden opgeslagen in het celgeheugen

Vanuit onze aller vroegste jeugd al, in de baarmoeder, nemen we waar, veelal niet bewust. Al deze ervaringen worden opgeslagen in onze hersenen en in ons lichaam, in het celgeheugen.

Alles is energie, waar je aandacht is volgt je energie

De quantumfysica heeft ontdekt dat de waarnemer bepaald wat hij/zij waarneemt. Dat alles bestaat uit mogelijkheden, en dat er geen eenduidige waarheid is. Vertaald naar yoga is dat; alles is energie, energie volgt aandacht.

Je ziet alles vanuit je eigen perspectief

Het  betekent ook dat ik ZIE vanuit mijn perspectief en jij vanuit jouw standpunt. Elk mens heeft een ander pakketje meegekregen bij de geboorte. Door opvoeding en ervaringen  raken we vertrouwd met onze omgeving. Ouders/ opvoeders/ buren/ juffen en meesters hebben een grote invloed. Als klein kind ben je afhankelijk van je omgeving. Als die omgeving wat anders zegt dan wat jij ervaart heeft dat invloed op hoe jij de wereld ZIET.

klopt wat je waarneemt met dat wat je hoort en ziet

Hadden je ouders vaak ruzie maar niet in het bijzijn van kinderen?  Was er iets ernstigs gebeurt wat jij duidelijk voelde maar dat je niet verteld werd.  Hoe reageerde je ouders als je verdriet had, of pijn of teleurgesteld was?  Mochten die emoties er zijn en werden ze ook zo benoemd?

Dit alles heeft invloed  op hoe jij de wereld waarneemt.


Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Eyes are useless when the mind is blind!

Hier is een link naar een leuk filmpje waarin duidelijk wordt hoe aandacht werkt.

afnemend gezichtsvermogen is een collectieve overtuiging

In onze maatschappij zien we veel mensen met brillen en lenzen. We zijn er collectief van overtuigd dat naarmate je ouder wordt het gezichtsvermogen afneemt en je een bril moet gaan dragen. Het is bijna bijzonder als je na je 50ste geen leesbril draagt.
Maar klopt dat wel? Is dit waar of zou het ook anders kunnen zijn?

durf jij een paar uur zonder lenzen of bril te zijn

Ga eens op onderzoek uit. Zet je bril eens af. Wat zie je dan, hoe reageert  je lichaam, hoe reageren de andere zintuigen? Welke gevoelens komen er voorbij?

Het is niet de gemakkelijkste weg, en ook geen korte weg of snelle weg,  het vergt moed en doorzettingsvermogen  om dit te ontdekken. Maar het is zeker de moeite waard.

Het brengt je gegarandeerd bijzondere INZICHTEN.

ogen passen zich aan de veranderende omstandigheden aan

In 2016 kwam ik in aanraking met het werk van Dr Hamer. Deze Duitse arts ontdekte hoe ons lichaam zich aanpast aan dat wat er gebeurt in ons leven. Ook onze ogen passen zich steeds aan. Ze zijn betrokken bij vele processen in het lichaam. Soms heel gemakkelijk te zien, andere keren vergt het wat diepgaander onderzoek. Maar elke aanpassing van de ogen is een logisch gevolg van wat er gebeurde in het leven. Hier is een link naar een pagina waar de ogen biologisch worden uitgelegd. Ogen

onderzoek je eigen overtuigingen, durf jij jezelf onder ogen te komen

We weten dat als je in je vingers snijdt of een gat in je knie valt dat het wondje vanzelf heelt. Okay het kost tijd en doet pijn maar na een paar weken is er niets meer van te voelen en van te zien.
Maar als je ogen slechter worden roept iedereen meteen dat je een bril of lenzen moet gaan dragen.
Deze overtuiging zit zo ingebakken in onze wereld dat we niet eens meer de moeite nemen om te onderzoeken of dat werkelijk zo is.

oefeningen voor de ogen

Hieronder volgen een aantal oefeningen waar je nu al mee kan beginnen. Veel oogproblemen worden veroorzaakt door spanning rondom de ogen.

Dit kun je doen om je ogen te ontspannen.

Masseer zachtjes met je vingertoppen je ogen, oefen geen druk uit. Dit doe je een aantal keren linksom en een aantal keren rechtsom.

Een tip voor vermoeide ogen. 

Als je achter de pc of tv zit kijk dan elke 5 minuten even ergens anders naar.
Bv naar een plant in de buurt, of naar je huisdier. Even je hoofd draaien en met je ogen knipperen.

nog een tip om je ogen te ontspannen

Soms als je het erg druk hebt of als je lang achter de laptop hebt gezeten voel je dat je ogen erg gespannen zijn. Loop dan even naar de kraan en spat met vingers wat koud water tegen je ogen. Je merkt direct de ontspanning.

zo leer je buitenste de oogspieren te ontspannen

Knipper een aantal keren losjes – sluit je ogen, adem rustig een paar keer in en uit. Herhaal dit een paar keer en eventueel  een aantal keren per dag.
Hierdoor ontspannen je buitenste oogspieren en ontwikkel je de juiste knippergewoonte.

een oefening om je ogen te laten kijken

Tijdens een wandeling in de natuur geef je de ogen opdracht gele kleuren te zoeken, of ronde vormen. Je blik gaat dan vanzelf naar de ene en de andere plek, je blik dwaalt rond en vind de ene ronde vorm na de andere. Merk je dat je afgeleid bent en aan hele andere zaken denkt, geen probleem, keer liefdevol terug naar je opdracht.

volgen met je ogen

Je ogen houden van bewegen, dit is heel natuurlijk. Volg met je ogen een bewegend beeld, bv een vlieg, vogel, een varend schip of een fietser.

perceptie, het proces van waarnemen

Hoe neem jij de wereld waar. Perceptie is het proces van Interpreteren, selecteren en organiseren van zintuiglijke waarneming.

ogenschijnlijk is alles hetzelfde maar toch volledig verandert

Als we om ons heen kijken zien we vertrouwde beelden. Het huis waar we wonen, de kamer waar we werken, het scherm van de telefoon of laptop, de straat en de mensen. Allemaal heel vertrouwd en steeds hetzelfde, maar ook weer niet. Als je na 30 jaar een reünie bezoekt van de lagere school is iedereen nog hetzelfde maar ook totaal anders, ouder geworden. De bloemen in de vaas op tafel lijkt morgen nog hetzelfde maar na 1 week zijn ze ‘plotseling’ verdord.  Elk moment is er verandering. Ook wijzelf veranderen voortdurend, we verplaatsen ons in de ruimte en de tijd, dat geeft elk moment een ander perspectief.  

een oefening om je perceptie te veranderen

Kijk eens naar je leven en neem er 1 situatie uit. Dit kan een situatie zijn waarin je heel boos werd, of teleurgesteld was, een situatie waarbij je achteraf dacht van had ik maar zus of zo gezegd of gedaan.

Stel je  dan voor dat je naar een film kijkt. Je ziet de ander en jezelf in de situatie. Kijk ernaar vanuit jou ontspannen positie in de bioscoopstoel. Wat gebeurt er?, wat zie je?  Hoe ontwikkeld de situatie zich?

Draai dan de rollen eens om. Jij wordt je tegenspeler en de tegenspeler wordt jou?  Hoe is dan je kijk op de situatie?

Of je neemt 2 bekenden en laat die de situatie spelen op het filmbeeld.

Zo krijg je een ander beeld van de situatie.

Hier is nog een opname met een oefening voor je ogen.

Ervaringsverhaal tijdens een workshop yoga voor je ogen

Tijdens de workshop yoga voor je ogen okt 2017

Elly  heeft -8 en sinds kort voor lezen -6

Ik vraag haar sinds wanneer. Sinds mijn 9de verteld ze.

Wie ben je uit het oog verloren?

Het is even stil, ik weet het niet zegt ze.

We gaan verder; even later zegt ze ik weet het.

Ze gaat voelen, er komen tranen, haar beste vriendje is verhuisd toen ze 8 was,  hij was opeens verdwenen.  Maar plotseling realiseert ze zich dat haar oogproblemen al eerder begonnen zijn.

Dat ze n jaar of 5 a 6 was zag ze vanalles wat anderen niet zagen. Ze schrikt van haar eigen gedachten. 

Haar biologie heeft haar geholpen dat niet meer te zien, omdat ze anders buiten de groep geplaatst zou worden en het anders niet zou overleven.

Wil jij het zelf herstellend vermogen van je ogen op natuurlijke wijze te verbeteren.

Dagworkshop

Ontspanning is de sleutel tot een helder zicht.
Tijdens deze workshop kun je ontdekken dat je de spanning rond je ogen kunt verminderen zodat je een ruimere, zachtere blik krijgt.

Brillen, lenzen, ooglaseren het hoort bij deze tijd.
Maar heb je er wel eens over nagedacht dat ook je ogen een zelfherstellend vermogen hebben.
Ontspanning is de sleutel tot een helder zicht.

In deze workshop neem ik je mee in wondere wereld van de ogen en het ZIEN.

Je leert ontspanningsoefeningen voor de ogen, je ondekt hoe ogen samenwerken en hoe onze overtuigingen invloed hebben op wat we zien. Kortom een mooie mix van theorie en praktijk.

Persoonlijke begeleiding.

Heb jij oogproblemen of veel spanning rondom je ogen. Maak dan direct een afspraak. Samen gaan we dan op zoek naar het verband tussen gebeurtenissen uit jouw leven en je gezichtsvermogen en/ of andere lichamelijke aanpassingen. Ik leer je oefeningen om je ogen te ontspannen en om met een open blik te zien.

Ik verzeker je dat je tot verrassende INZICHTEN zult komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven