puistjes

Datum

\"\"
plaatje afkomstig uit het 5BN kwartetspel ontworpen door Hellen van Rooijen van centrum Natuurlijk Vertrouwen.

acne of puistjes

Bijna iedereen heeft wel puistjes gehad. Meestal is dit in de pubertijd. Dus toen ik laatst een paar puistjes ontdekte op mijn kin, wang en voorhoofd was ik hoogst verbaasd. Waar kwamen die nou zo opeens vandaan? Had ik vet of chocolade gegeten? nee

Maar wat is dan wel de oorzaak van mijn puistjes.

Het thema wat hierbij hoort is een aanvals of bezoedelingsconflict.

We kennen dit fenomeen vooral bij pubers. In die leeftijdscategorie is het belangrijk dat je er goed uitziet, dat je bij de groep hoort. Pubers zijn op zoek naar hun eigen identiteit, hun rol en plek in de samenleving. Ze voelen zich aangevallen door hun ouders, leeftijdgenoten of leraren enz. Vaak zijn ze ook onzeker over hoe ze eruit zien. Een blik in de spiegel en ze voelen zich lelijk, misvormd….. bezoedeld.

Het zal duidelijk zijn dat de ene persoon dat belangrijker vind dan de andere vandaar dat niet iedereen er even

Maar waar kwamen mijn puistjes dan plotseling vandaan ?

Ik vroeg me af wat er de afgelopen dagen gebeurt was, had ik me aangevallen gevoeld of bezoedeld?

Het voorval kwam al snel in mijn gedachten. Als liefhebber van oude schepen was ik hard aan het werk geweest aan een scheepje wat al een jaar of 6 geen onderhoud had gehad. Er waren lekkages geweest dus er stond wat water op het vlak ( dit is de bodem van het schip). Nadat ik alles zo goed mogelijk had drooggemaakt begon ik de roest die was ontstaan weg te bikken met een bikhamer De nog natte roest vloog in het rond. Af en toe spetterde er wat in mijn gezicht. Dat vond ik vies, maar omdat ik handschoenen aanhad kon ik het niet afvegen. De volgende dag bemerkte ik op een aantal plekken puistjes.

Dat ik zo snel tot deze conclusie kon komen kwam omdat ik \’toevallig\’ in diezelfde week luisterde naar een lezing van een collega waarin ze acne als voorbeeld gebruikte.

Dit gaat volledig buiten je denken om, het is een automatische reactie van het lichaam om je te beschermen. Tijdens de aanval maakt de lederhuid meer cellen aan om het lichaam op die plek te beschermen tegen de aanval. Deze \’aanval\’ kan heel fysiek zijn maar bij mensen kan het ook een associatieve aanval zijn. De puistjes ontstaan in de helingsfase, als de \’aanval\’ of bezoedeling voorbij is. De extra huidcellen worden dan afgebroken en opgeruimd. Er ontstaat een puisje met roodheid, zwelling en pus.

\"\"
plaatje afkomstig uit het 5BN kwartetspel ontworpen door Hellen van Rooijen van centrum Natuurlijk Vertrouwen.

Ik vind dit altijd zo leuk, zo inspirerend. Die samenloop van gebeurtenissen, het is er altijd. Ik blijf me verwonderen over de werking van het lichaam en het leven. Ik voel me dankbaar dat ik deze kennis mag en kan delen met eenieder die er voor open staat.

\"\"
Yvonne Coppens

Ik vind het fijn als je jouw verhaal wil vertellen, ik deel ze graag, al dan niet anoniem. En als je jouw verhaal nog niet kent dan kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van jouw klacht of patroon.

speel en heel

\"\"

Samen doen en delen. Samen met Feikje Kenter organiseer ik ontspannen belevenissen waarin we de deelnemers op een speelse manier laten kennismaken met de biologische natuurwetten. Vind jij het leuk als we dat doen op jouw locatie stuur dan even een berichtje om een en ander af te stemmen. Hier vind je meer informatie.

lees hier meer ervaringsverhalen

Meer
blogs

Scroll naar boven