Een verhaal over hoe overtuigingen gevormd kunnen worden.
Overtuigingen, we hebben ze allemaal. Zowel bewust als onbewust. Vele onbewuste overtuigingen sturen ons gedrag. Hier een voorbeeld over het onstaan van overtuigingen.
Als je de oorzaak weet is het zoveel gemakkelijker om los te laten. Met andere woorden, als je weet waar je gedrag vandaan komt, kun je het transformeren.
De voorbereidingen voor het feest
Stel je eens voor; jij bent een baby, 6 maanden oud, je ouders geven een feest. De hele week is je moeder al druk met voorbereidingen. Boodschappen, koken, versieren, ze voelt zich een beetje opgewonden. Je vader is de hele week aan het werk en heeft juist een moeilijke klus, en kan er niet voor haar zijn, hij kan haar niet helpen. Je moeder voelt zich wat in de steek gelaten maar ze laat niets merken.
het feest is gezellig
Op de dag van het feest is het gezellig, er komen allemaal mensen, er wordt gedanst, gelachen het is een vrolijke boel. Als iedereen naar huis is en vader en moeder nog even samen zitten wil moeder nog wat opruimen. Vader zegt, nee laten we gaan slapen, we doen het morgen wel. Dat schiet moeder in het verkeerde keelgat en er ontstaat een flinke ruzie.
Er volgt geschreeuw, glazen worden stukgesmeten… de volgende ochtend blijft je moeder langer liggen ze heeft geen aandacht voor je.
Alle indrukken krijg je mee als baby van 6 maanden
Jij bent 6 maanden oud, je krijgt alles mee. Alle geuren, kleuren, geluiden, sfeer, alle indrukken worden opgeslagen in jouw hersenen. Je hebt nog geen woorden om je in uit te drukken. De eerste 1000 dagen van je leven zijn cruciaal voor je ontwikkeling, we noemen dat de levensblauwdruk periode.
Na afloop van het feestje maakt je liefje het uit
Je groeit op en wordt een puber. Je krijgt verkering en gaat samen naar een feestje, je bent vrolijk en hebt plezier. Na afloop van het feestje maakt je liefje het uit,…………. Ruzie, verdriet, pijn, afwijzing. Het volgende feestje sla je over, nee geen zin, geen tijd, je ontwikkelt een patroon om niet naar feestjes te gaan.
Je hebt geen idee waarom.
Jouw lichaam heeft al die indrukken opgeslagen. Feestje, vrolijkheid, dansen………….dan krijg ik krijg geen aandacht en geen eten…………….. ik wordt afgewezen, ik verhonger…..
Zo ontstaan patronen die we niet herkennen
Soms is het voldoende om er over na te denken en het patroon te herkennen, je kan dan bewust andere gedachten inzetten of andere gewoonten aanleren.
Vaak is onze reactie zo gewoon geworden dat we het niet eens meer herkennen als een patroon.
Levensblauwdrukperiode is bepalend voor je leven
De levensblauwduk periode heeft een grote invloed op je leven. Wat maken je ouders daar mee, hoe ervaren ze het. Wat gebeurt er in de wereld en hoe gaan je ouders daar mee om. Het moment van conceptie, het moment van ontdekking, de zwangerschap, de geboorte en niet te vergeten de intentie van je ouders om een kind te krijgen. Het is allemaal van invloed op je latere leven.
familietijdlijn
Zo ook de overlevingsstrategien van je familie. Je ouders hebben beiden ook weer ouders, jouw opa en oma, Wat hebben die meegemaakt, hoe hebben ze een en ander ervaren. Wat waren hun uitdagingen, het zijn jouw talenten en valkuilen.
zo ben ik nou eenmaal, dat is mijn karakter
Soms merk je dat je gedrag vertoont dat niets met de situatie te maken heeft maar wat je ook niet kan veranderen. We denken dat we zo zijn. Je kan er niets meer aan doen, zo ben ik nou eenmaal, dat is mijn karakter.
het lichaam kan niet denken, het handelt
Het lichaam heeft dan de bescherming overgenomen, het lichaam is ons onbewuste brein geworden. Net zoals dat gebeurt bij autorijden of lopen, je hoeft er niet meer over na te denken, je lichaam handelt.
Automatisch handelen is soms prettig en soms ongewenst
Zo hebben we heel veel geautomatiseerd in ons leven. Soms is dat prettig en handig maar het kan ook veel pijn en verdriet opleveren. Denk maar eens aan bijvoorbeeld allergieën of angsten.
hoe kun je ongewenste patronen doorbreken
In dat geval van ongewenste patronen is het fijn als je kunt loslaten., de oude patronen en overtuigingen doorbreken. De 5de stap van yoga heet pratyahara, het betekent onthechten. Afscheid nemen van dat wat niet meer bij je past. Er zijn veel loslaat oefeningen. Afhankelijk van de zwaarte van het trauma, en de aard van de overtuiging kun je die leren toepassen.
Omkeren van dat wat je niet wil, naar dat wat je wel wil
Dat is de allerbeste oplossing maar niet altijd gemakkelijk.
loslaten is mijn specialiteit
De afgelopen 25 jaar heb ik veel ervaring opgedaan met loslaten, zowel persoonlijk als in samenwerking met mijn cliënten en leerlingen. Ik heb een koffer vol aan oefeningen en technieken om jou te begeleiden.
op koersop koers persoonlijke begeleiding op maat
Voor als je even de koers kwijt bent, of van koers wil veranderen. Samen ontdekken we wat jij nodig hebt om zelf het roer van jouw leven weer in handen te nemen.
elk gevolg heeft een logische oorzaakElk gevolg heeft een logische oorzaak
Ben jij nieuwsgierig naar de oorzaken van jouw klachten en patronen, en hoe ze te transformeren. Ik geef lezingen, trainingen en workshops op maat. Elk gevolg heeft een logische oorzaak. Of kijk bij agenda.
Pingback: 9 belemmeringen volgens Patanjali. – Ontspannen Leven
Pingback: Reactie of geïnspireerde actie – Ontspannen Leven