Geven en ontvangen

In dit verhaal wil ik jullie wat vertellen over geven en ontvangen.

Geven en ontvangen

In de tijd dat ik in Friesland woonde ging ik werken bij een bejaardencentrum. Maaltijden bezorgen, schoonmaken bij mensen en in de afwaskeuken werken. Waar ze me nodig hadden kon ik invallen. Zo leerde ik Fraukje kennen. Fraukje was een waardige oude dame, 1x per week ging ik  bij haar schoonmaken. Al snel werden we goede maatjes. Ze vertelde me veel verhalen over haar tijd als vredesactiviste en ik verhaalde over mijn leven en opvattingen.

Haar lichamelijke conditie ging wat achteruit, er was parkinson geconstateerd, wat ze vreselijk vond. Afhankelijk worden van anderen stond haar tegen. Dus ik leerde haar wat yoga en adem oefeningen en soms masseerde ik haar rug, schouders, armen en handen. Heerlijk vond ze dat, en het deed haar goed, haar conditie nam niet verder af en ze bleef zelfredzaam. Ze was lid van de krant, en ik mocht dan wekelijks de kranten meenemen die ze gelezen had. Goeie deal vonden we samen.

We konden urenlang praten. Tijdens een van onze gesprekken kregen we het over onze relatie. Ze wilde me gaan betalen voor de oefeningen en de massages die ik haar gaf. Ik wilde daar niets van weten, tenslotte was ik toch bij haar en werd ik betaald om schoon te maken. Voor dat kwartiertje of halfuurtje extra kreeg ik de kranten mee en vaak een paar appels en sinaasappels. Ik vertelde haar, dat ze gewoon mocht ontvangen, ze had tenslotte al een heel leven achter zich.  En als zij niet kon ontvangen, kon ik niet geven. Iets wat ik het allerliefste doe. We kwamen er niet goed uit en lieten het erbij.

De week erna kwamen we erop terug en beide vonden we dat de balans eruit zou gaan. Zo kwamen we op het idee dat ik in Grou waar ik al les gaf een stoelyoga les zou gaan geven. Zo kon ik geven wat ik graag deed en Fraukje kon de oefeningen doen die ze nodig had.  En zo creëerden we  een win, win, win situatie. Want buiten Fraukje kwamen er nog een aantal dames op les en hebben we samen hele waardevolle uren mogen beleven.

\"\"

Jarenlang heb ik gedacht dat Fraukje niet kon ontvangen, maar bij nadere beschouwing kon ik zelf ook niet ontvangen. Ik kon haar aanbod van geld namelijk niet accepteren.

Als je niet kan ontvangen, onthoud je de ander het plezier van geven, de cirkel stopt.

En als de cirkel stopt is er een breuk in de harmonie (geweldloosheid- ahimsa). De basis van yoga filosofie.

Nog een ervaring.

Tandenborstels

Het was het eerste jaar dat ik mee ging als maatje op de Courier, het schip van mijn partner. We zeilden met gasten over het Marker en IJsselmeer. De helft van de tijd woonde ik in Uden en de andere dagen was ik aan het varen en klussen. In Uden had ik een elektrische tandenborstel, die had ik achtergelaten bij mijn ex, omdat we maar 1 elektrisch deel hadden.

Na een paar maanden miste ik toch wel het elektrisch poetsen, ik had het gevoel dat mijn tanden niet echt schoon werden, dus nam ik me voor te gaan kijken voor een nieuwe zodra ik daar de gelegenheid voor had.

Na een weekend zeilen met gasten komen we in de haven van Edam. Daar zijn ook kennissen met hun schip. We eten gezamenlijk en tijdens het eten komt de tandenborstel ter sprake.

Jet: \”vorige week heb ik 2 nieuwe elektrische tandenborstels gekocht met een timer, en ik heb er 2 over zonder timer, is dat dan wat voor jou?\”

\"\"

Ik was verbluft, hoe kan dit nou? Ik bedenk wat en na een paar dagen komt het me gewoon toe, hoef ik niets voor te doen…………..

Vanaf dat moment ben ik me meer bewust van   de synchroniciteit van het leven. Als ik iets nodig heb, komt het naar me toe. Ik heb geen invloed op hoe, ik hoef alleen maar te vertrouwen.

Opleiding

Ik deed een opleiding over de biologische natuurwetten, wat ik helemaal geweldig vond. Dus ik deelde dat met mijn omgeving. Vandaaruit gingen meerdere mensen ook diezelfde opleiding volgen. De leraar was daar heel blij mee en vertelde me dat ik nogmaals de verdiepingscursus mocht volgen voor niets.

Wow ik voelde me vereerd, maar ik twijfelde.

Ik had namelijk ook al eens een paar weken cursus gevolgd bij iemand anders en daar had ik meer het gevoel veel te kunnen leren. Echter de vervolgopleiding bij haar was ‘te duur’ voor me.

\"\"

Ik besloot de leraar te vragen of ik zijn aanbod door mocht schuiven naar een van mijn leerlingen, (toendertijd, inmiddels vriendin). Zij had problemen met angst en paniekstoornissen en schildklier.

Dat vond de leraar een goed idee, en zo gebeurde het.

Een paar dagen later krijg ik een telefoontje; of ik assistente wil zijn bij een aantal cursussen en verdiepende trainingen van degene van wie ik eigenlijk de vervolgopleiding wilde gaan volgen maar die ik ‘te duur’ vond.

Dat aanbod heb ik met beide handen aangepakt, en zodoende heb ik heel veel kunnen leren.

Het was wederom een win- win- win- win situatie. Ontstaan door rustig te voelen en te handelen.

Vertrouwen.

Deze ervaringen hebben ertoe bijgedragen dat ik meer vertrouwen kreeg in het leven. Vertrouwen dat ik krijg wat ik nodig heb. Het heeft bijgedragen aan de beslissing om voor diverse activiteiten geen vast bedrag meer te vragen maar dana.

Hier vind je een link naar dana en kan je lezen wat het inhoud.

Ik ben benieuwd naar jouw verhalen over vertrouwen, over geven en ontvangen. Wil je ze met me delen?

2 gedachten over “Geven en ontvangen”

  1. Mooi. En wat fijn dat je dit mocht leren. Ik leer ook van een oude dame om vertrouwen te hebben. Het komt altijd goed. Geen zorgen over iets wat je niet in de hand hebt.
    Het lukt me steeds beter. En daarom zo blij dat ik dit vsn deze mevrouw mag leren. Ze is inmiddels 95 en dus een wijze vrouw.
    Groet Jeannette

  2. Mooi. En wat fijn dat je dit mocht leren. Ik leer ook van een oude dame om vertrouwen te hebben. Het komt altijd goed. Geen zorgen over iets wat je niet in de hand hebt.
    Het lukt me steeds beter. En daarom zo blij dat ik dit vsn deze mevrouw mag leren. Ze is inmiddels 95 en dus een wijze vrouw.
    Groet Jeannette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven