Diverse vormen van Yoga

Diverse vormen van yoga

Yoga is een oude Oosterse levenswijsheid die de hele mens aanpakt. Het bestaat als  meer dan 6000 jaar.

Een van de betekenissen van yoga is verbinden, herenigen. Je maakt als het ware  een verbinding tussen lichaam, geest en ziel——–fysiek, mentaal en causaal.

Door afstemming ontstaat er een gevoel van vrede, rust, vrijheid.

Yoga is ervaren en bewust worden. Je bewust worden van je patronen en gewoontes van je gedrag en je reacties op de buitenwereld. Als je bewust wordt van de patronen en ingesleten gewoontes dan pas kun je die ook gaan veranderen of juist niet. Yoga geeft je daar een heleboel handvaten voor.

Yoga is niet zweverig het zet je juist met beide benen op de grond. Hoe sta je in het leven, hoe ga je om met je lichaam, je gedachten, je emoties en gevoelens en is dat overeenkomstig me dat wat je wil. Door bepaalde yogatechnieken kun je inzicht verwerven en jezelf leren kennen. Krijg je controle over zowel je lichaam als je gedachten en daaruit voortvloeiend je leven.

Yoga is een ontdekkingsreis naar jezelf;   de gebruiksaanwijzing voor je leven.

Yoga is ervaren en bewust worden. Het systeem kent vele technieken en vormen. Elk mens heeft andere interesses en een ander temperament. Yoga werd en wordt overgedragen van leraar op leerling.  Afhankelijk van je persoonlijkheid en je voorkeur start je met de vorm die je het best ligt, naarmate je ontwikkelt vallen de vormen weg en ontstaat er yoga.

Eenheid met al wat is, verlichting of bevrijding.

Er zijn 4 oorspronkelijke vormen van yoga.

Patanjali heeft deze vormen samengevoegd in de yoga sutra’s en noemde het raja yoga of koninklijke yoga.

  1. Jnana yoga  de yoga van onderzoek langs de weg van het intellect.  Studie van de geschriften en erover filosoferen. Dmv kennis en inzicht het hoogste onderscheidingsvermogen ontwikkelen om zo tot eenheid te komen. Je leert het verstand te gebruiken en naarmate je ontwikkelt ontdek je dat niet alles met het verstand te bevatten is. Zo ontwikkel je inzicht.
  • Karma yoga, oftewel de yoga van handeling en niet handeling.  Handelen zonder verlangen naar de vruchten van de handeling, onzelfzuchtig. Dit is net als al het andere een leerproces, een ervaringsproces. Als je ontwikkelt ontdek je dat je mee kunt draaien in de maatschappij en vrij kunt zijn van de begeerte naar de beloning van de handeling.   Moeder Theresa is een voorbeeld van karma yoga.
  • Bhakti yoga  de yoga van liefde en toewijding voor God, de Allerhoogste. Vaak dmv gezangen, erediensten, rituelen.  De Hari Krishna beweging is hier een mooi voorbeeld van.
  • Hatha yoga  hierbij wordt de nadruk gelegd op het onder controle brengen van het lichaam dmv asana, houding en beheersing van de adem. Het is de meest bekende vorm van yoga in het westen.

Deze oorspronkelijke vormen zijn door Patanjali samengebracht in de yoga sutras onder de naam Raja Yoga, oftewel de koninklijke yoga.

Introductie in de yogafilosofie

De 8 stappen van yoga

Yoga bestaat uit 8 onderdelen. Deze kun je niet los zien van elkaar, maar vullen elkaar aan en vormen samen een geheel . Zoals  de verschillende ledematen van je lichaam niet los kunnen functioneren, zo kun je alle 8 onderdelen van yoga niet apart beoefenen.

1 yama

gericht op het voorkomen van allerlei ongewenste gewoontes, in gedachten, woorden en daden

* ahimsa         geen geweld,het leren herkennen van agressie, boosheid, woede e.d.  bij jezelf, en daarmee leren omgaan.

*satya                waarachtigheid, waarheid vertellen zonder de ander te beledigen of te vernederen. Dit geeft zelfvertrouwen

* asteya           niet stelen, niet iets nemen wat je niet toebehoort, 

* brahmacarya je doel bepalen en daar je intenties op richten. Niet je energie verspillen aan zaken die niet bijdragen aan het  doel (algeheel welzijn).

* aparigraha   niet begeren, niet verzamelen, niet meer tot je nemen dan je nodig hebt, wat betekent het voor anderen als jij meer neemt dan je nodig hebt.

2. nyama

gezonde leefgewoonten die voortvloeien uit de yamas, in gedachten, woorden en daden

*sauca             zuiverhuid, rein zijn op lichaam, gedachten, woorden, omgeving enz.

*santosha        tevredenheid, vrede met jezelf en je omgeving, dankbaar voor wat je krijgt en wat je hebt.

*tapas             soberheid ,zelfbeheersing ontwikkelen

*svadhyaya     zelfstudie, wie ben ik, wat wil ik

*isvara pranidhan  overgave

3. asana          de yogahoudingen, gericht op het onder controle brengen van het fysieke lichaam

4.pranayama  het beheersen van de stroom van energie, ademoefeningen ev.

5. pratyahara  het terugtrekken van de aandacht in jezelf omdat je steeds gevoeliger wordt

6. dharana      concentratie, je gedachten richten op 1 punt, het onder controle brengen van je denken

7. dhyana        meditatie, niet onderbroken stroom van  gerichtheid

8. samadhi      hoogste staat van bewustzijn

In de loop van de duizenden jaren zijn er vele leraren geweest die hun eigen ervaring hebben toegevoegd en in onze tijd zijn er dan ook honderden vormen van yoga.

  • Mantra yoga= de yoga van de heilige teksten, door het reciteren van heilige teksten en lettergrepen.
  • Kundalini yoga= de yoga van de slangekracht, hier worden technieken uit de tantra en de hatha gebruikt om de slangekracht die opgeslagen ligt in het eerste chakra te wekken en op te laten stijgen.
  • Laya yoga= de yoga van versmelting, oplossen.
  • Nada yoga= de yoga van klank,
  • power yoga,
  • asthanga yoga enz.
  • yin yoga

Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten.
Het is een meditatieve vorm en geeft ruimte in het lichaam in de ”ruimste” zin van het woord.
Yin yoga houdingen worden dan ook op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever.
Dit wederom stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.
Het effect van Yin yoga-houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam.
Het beweeglijker maken van bindweefsel zegt iets over het bereiken van meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten van het lichaam.
Actiever maken van bindweefsel zegt iets over het verbeteren van weerstand en de energetische gesteldheid, en indien van toepassing, een sneller herstel na fysieke of mentale problemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven