Een hand met een wond aan de duim die erg bloed.

Bloed fobie

 

ervaringsbericht bloedfobie

Na speel en heel krijg ik een mail van Elske. Ik heb haar gevraagd te mailen over haar bloedfobie, wat niet aan de orde kwam tijdens speel en heel. Ze is nu 17 en heeft er al last van sinds haar 11/ 12de jaar.

Als je vragen stelt gaat het brein vanzelf aan de slag met het vinden van antwoorden.

Ik mail haar terug met een korte uitleg en stel een aantal vragen.

Het zien van bloed is ‘heel gevaarlijk’

Ergens van gescheiden willen zijn, in jouw geval is bloed dus een spoor. Er is dus in je leven ooit iets gebeurd met bloed. Je noemt de leeftijd 11 a 12 jaar. 

  • Heb je ooit eens een ongeluk gezien met veel bloed?
  • Hoe was je eerste menstruatie?
  • Was je eens in een situatie met veel bloed?
  • Heb je een film gezien met veel bloed?

Symbolisch is bloed = familie; is er iets in de familie gebeurd met veel bloed?

We maken een online afspraak om nog wat dieper op de situatie in te gaan.

Het gesprek

Ik begin met de uitleg van de 2 fazigheid en daarna van sporen. (zie onderaan dit bericht)

Elske begrijpt goed wat er gebeurt, de vragen die ik haar gesteld heb in de mail hebben goed werk gedaan. Haar onderbewuste is er mee aan de slag gegaan en ze heeft antwoorden.

gevallen fiets op een landweggetje
foto van hans via pixabay
Ze hoort een harde knal

Toen ze 10 was hoorde ze plotseling een knal, ze rende uit de tuin naar de voorkant van het huis. Ze zag de fiets van haar oma en oma lag op de weg. Elske wilde haar helpen, maar wist niet hoe, ze was nog een jong meisje van 10 jaar. Toen kwam de ambulance en de medewerkers trokken de steunkous van oma uit, en daar lag een plas bloed.

Ze raakt volledig in paniek

De paniek slaat toe bij Elske. Ze is misselijk, duizelig, haar keel wordt dichtgeknepen, een vol hoofd, hoofdpijn paniek. We doorvoelen de situatie en alles mag er zijn.

Ze kan er als het ware naar kijken en tegelijkertijd alles voelen wat in haar lichaam gebeurt. Ze ademt en voelt, alles mag zijn, het is logisch. Ze verteld van de film die ze moest kijken op school en hoe opnieuw de paniek toesloeg, haar eerste menstruatie, de typische geur van bloed. Alles mag er zijn, ze beschrijft en voelt en ademt.

Dan komt de rust

Na een half uurtje wordt ze rustig. Haar lichaam voelt weer kalm en ze kan weer rustig denken. We praten nog wat na. Onderstrepen nogmaals dat het ooit was, en dat de paniek nu niet meer nodig is. Bloed is geen gevaar meer.

Na een paar dagen vraag ik of ze haar ervaring wil opschrijven en ik ontvang de volgende mail.

Een bloedfobie beperkt je leven

‘Een bloedfobie, dit beperkt je in je leven. Veel films/series vermijden, flauwvallen tijdens de menstruatie en niks kunnen doen in situaties waar bloed bij komt kijken vanwege de angst om over te geven of flauw te vallen. De grote vraag, waar komt deze fobie vandaan en hoe kom je daar achter ondanks een stukje geheugenverlies? Na een paar vragen doorgestuurd te hebben gekregen door Yvonne en hier over nagedacht te hebben, kwam mijn onderbewuste met een auto-ongeluk van mijn oma waar ik bij kwam kijken wat er aan de hand was na een harde knal gehoord te hebben. Dit ongeluk stopte ik onbewust weg in plaats van terug te kijken hoe ik mij hierbij voelde als 10-jarige. Na dit gecommuniceerd te hebben heb ik samen met Yvonne een zoom gesprek gepland. In dit gesprek ben ik begeleid in het nogmaals voelen van de emoties en sensaties tijdens het ongeluk, maar ditmaal in een veilige omgeving. Natuurlijk was het voor mij eng om terug te gaan naar deze situatie, maar door de liefdevolle begeleiding voelde het veilig genoeg om te voelen. Ik heb deze ervaring ervaren als iets veiligs, liefdevols en bovenal helend.

Op dit moment ben ik rustig aan het opbouwen door middel van series en films en dit gaat heel goed, ik voel me amper meer ziek bij het zien van bloed en leer aan dat bloed niet altijd als gevaar gezien hoeft te worden en dat ik me veilig kan voelen.

Ik zou zeker een sessie/gesprek met Yvonne aanbevelen, want ook al weet je het antwoord onderbewust zelf al, soms heb je even wat begeleiding nodig bij een situatie zodat je kan helen en dat is helemaal oké.

met een vriendelijke groet Elske

Na 4 maanden komt Elske opnieuw bij speel en heel. Ze is helemaal vrij van haar bloedfobie.

Afbeelding van Corey Ryan Hanson via Pixabay

“We hopen allebei dat deze beschrijving vele mensen met een fobie kan helpen.”

HIer lees je meer over voelen en vind je een kort filmpje over voelen.

Hieronder een korte beschrijving van de 2 fazigheid en van sporen.

 

2 fazigheid van ziekte

tekening van de 2 fazigheid van ziekte

Normaal dag en nacht ritme

Het eerste stukje met golfjes van groen/rood/groen is het normale dag en nacht ritme. Overdag ben je actief en in de nacht herstel je.

Daarna zie je een groot rood vlak wat hoger is, CA fase staat er in.

Stress fase, conflict actieve fase

Dit is de stress fase, de conflict actieve fase. Op het moment dat je een shok ervaart, maw een onverwachte, dramatische ervaring hebt waarvoor je niet direct een oplossing hebt gaat je lichaam in de stress fase/ overlevingsfase. Het lichaam, de psyche en het gedrag worden direct aangepast. Welk orgaan of weefsel dat is, is afhankelijk van hoe de shock wordt ervaren.

Wat gebeurt er in het lichaam en het denken

Wat er op lichaamsniveau gebeurt is cel vermeerdering of celafname of functieverandering. Dat wat nodig is om het lichaam te laten overleven.

In de hersenen ontstaat dan een scherpe ring op de plek van het relais van het getroffen orgaan.

Het denken maakt overuren om een oplossing te bedenken. Tijdens deze fase heb je onder andere koude handen en voeten, weinig eetlust en slaap je slecht.

De eerste herstel fase pcla

Op het moment dat alle stress wegvalt, de eerste diepe groene golf aan het einde van de rode fase, zet je lichaam het aangepaste weefsel onder water om te herstellen. Er komen (afhankelijk van het kiemblad) microben om te boel op te ruimen of te herstellen. Deze microben hebben temperatuur en vocht nodig om hun werk goed te kunnen doen. Dit is de periode waarin we ons ziek voelen. In de hersenen komt er dan vocht bij het relais en wordt de ring minder scherp, vandaar vaak hoofdpijn in de groene fase.

EC epileptoide crisis of kortweg epi crisis

Epi crisis, tijdens de rode piek krijgen we we een soort herbeleving van de eerste rode periode, hier wordt al het vocht het lichaam uitgeperst door oa. plassen, diarree, bloeding. Ook in de hersenen en de psyche wordt het conflict uitgedreven.

De 2de herstelfase

In de laatste groene fase herstelt het lichaam geheel, alles wordt gerepareerd en er worden eventueel littekens gevormd. HIerna keert het normale dag en nacht ritme weer terug.

kwartet van de biologische natuurwetten het ziekteproces uitgelegd

 

Sporen.

Bij een fobie of allergie kom je steeds opnieuw terug in de conflict actieve of stress fase. Er vind dus geen volledig herstel plaats. Door alle sporen op te lossen is er werl een mogelijkheid dit op te lossen.

Onze hersenen zijn buitengewoon nauwkeurig

In het dagelijks leven nemen onze hersenen alle indrukken op en bewaren ze op de juiste plaats. Alles wat we ruiken, proeven, zien, aanraken en horen wordt keurig opgeslagen. Onze hersenen zijn buitengewoon nauwkeurig in dit proces; ze fungeren als antennes die onze omgeving scannen en alle informatie doorgeven aan onze organen, weefsels en denkapparaat.

Tijdens een normale situatie

Bijvoorbeeld; Het is lente en je gaat samen met een vriend een terrasje pakken. Je bent in een vrolijke stemming want het is mooi weer en jullie hebben elkaar al lang niet gesproken. Op elk tafeltje staat een potje gele narcissen en in de boom fluit een merel. Jullie bestellen koffie met appelgebak, en hebben een leuk gesprek. Je hoort het geroezemoes van de andere terrasgangers en wat geschuifel van stoelen. Het valt je op dat de serveersters zwarte kleding met oranje kraagjes en een oranje opdruk aanhebben. Dit alles registreren je hersenen en slaan het op de juiste plaats op. Koffie bij koffie, de geur van koffie bij de geur van koffie, de gele narcissen bij gele narcissen, je vrolijke stemming, het geroezemoes, de kleuren van de uniformen. Elk zintuig apart en het hele plaatje tezamen.

Het noodpragramma treed in werking

Maar stel je nu dezelfde situatie voor, het terras, die heerlijk koffie met appelgebak, leuk gesprek. De serveerster loopt met een dienblad vol soep en struikelt. Samen met de hete soep komt ze terecht op je vriend. Deze gooit in paniek zijn koffie om en slaakt een kreet, schiet achteruit. Het is een totaal onoverzichtelijke en paniekerige situatie, de serveerster ligt half op je vriend en heeft pijn, overal zijn scherven, soep en koffie. Van alle kanten komen er mensen aangerend. Jij schrikt en zit als aan de grond genageld, machteloos.

De indrukken worden allemaal op een hoop gegooid.

Op zo’n moment gooien de hersenen alles door elkaar op een hoop. De indrukken worden niet netjes soort bij soort opgeruimd zoals in een normale situatie, maar alles wordt op een hoop gegooid en opgeslagen in een engram of een traumahologram en een noodprogramma start.

Welk noodprogramma en voor hoelang is afhankelijk van de persoon, zijn of haar eerdere ervaringen en zijn of haar hardware (dna).

De serveerster, de vriend, jij, omstanders allemaal hebben ze een andere reactie, zowel bewust als onbewust.

Die onbewuste indrukken kunnen in het latere leven problemen geven.

Dan wordt je hertriggerd

Je gaat op vakantie en wandelt door een stadje, de narcissen bloeien overal om je heen, je voelt je vrolijk. Je ruikt de geur van verse koffie……………….en je staat stil, verward, welke kant moet ik op………ik weet het even niet. Meerdere ‘sporen’ van de situatie op het terras zijn geactiveerd en je hersenen starten het noodprogramma. Dit kunnen kleine programma’s zijn maar het kunnen ook allergieën en fobieën zijn.

Opsporen en opruimen

Het is zaak alle sporen te achterhalen en bewust te worden. De indrukken komen binnen via de 5 zintuigen en kunnen dus ook via de 5 zintuigen het lichaam en de geest weer verlaten.

  • Ruiken, je neus; Welke geuren vallen je op.
  • Zien, je ogen; Welke vormen en kleuren vallen je op.
  • Horen, je oren; Welke geluiden vallen je op.
  • Voelen, je huid; Heb je het koud, warm, zweet je, voelt je huid plakkerig, heb je een spijkerbroek aan of juist een zacht stofje, een zilveren kettinkje wat knelt om je hals.
  • Voelen, je huid. Is het mistig, schijnt de zon, waait het hard.
  • Proeven, je tong. Heb je een bepaalde smaak in je mond.

De juiste vragen stellen levert vaak al veel inzichten op.

Sensaties voelen in het lichaam

We ervaren dus al deze situaties met zowel het denken als het lichaam. Als we ontspannen zijn stroomt het leven als het ware door ons heen. In die bijzondere momenten, onverwacht, dramatisch stop je een ienieminiseconde met ademen en ergens in het lichaam slaat de spanning zich op, allemaal onbewust. Door al die sensaties bewust te ervaren kan er weer doorstroming ontstaan. Dit is dus geen kwestie van wekelijkse gesprekken maar het bewust doorvoelen/ doorleven van de situatie.

Jarenlange ervaring met het proces van voelen

Jarenlang heb ik de kracht van dit proces persoonlijk mogen ervaren, eerst als leerling tijdens yoga- en meditatielessen en later als yogadocent en yogatherapeut. Het draait allemaal om bewustwording van de sensaties in je lichaam: het tintelen, kloppen, strekken, spannen, ontspannen, rillen, trillen, en meer. Tijdens dit proces observeer je al deze sensaties terwijl je bewust blijft ademen. Je laat als het ware jouw innerlijke licht schijnen in je lichaam. Alle donkere en koude hoekjes worden verlicht en verwarmd, het ijs smelt. Elke vezel van je lichaam krijgt aandacht, en waar je aandacht is volgt je energie als vanzelf.

We passen dit proces specifiek toe tijdens sessies van yogatherapie, emotiecoaching of trauma begeleiding.

Ik leer je navigeren op je innerlijk kompas

Met meer dan 25 jaar ervaring in het onderzoeken van de connectie tussen lichaam, geest en gedrag, sta ik klaar om je te begeleiden naar een meer ontspannen leven. Samen zetten we een koers uit die leidt naar meer geluk en welzijn. Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar verandering. Of lees eerst wat meer over mijn persoonlijke begeleiding.

 

 


Ik vind dit altijd zo leuk, zo inspirerend. Die samenloop van gebeurtenissen, het is er altijd. Ik blijf me verwonderen over de werking van het lichaam en het leven. Ik voel me dankbaar dat ik deze kennis mag en kan delen met eenieder die er voor open staat.

yvonne voor de ingang van haar onthaastingscentrum, 't appeltje

Ik vind het fijn als je jouw verhaal wil vertellen, ik deel ze graag, al dan niet anoniem. En als je jouw verhaal nog niet kent dan kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van jouw klacht of patroon.

*Wanneer is het begonnen

*Wat speelde er in die tijd in mijn leven.

*Hoe heb ik dat ervaren?

 

Johan Denis schreef er een helder boekje over allergie met vele voorbeelden. Hier kun je het bestellen.

een stapel boekjes, verlost van je allergie van johan denis

speel en heel

Ben jij nieuwsgierig naar de oorzaken van jouw klachten en patronen, en hoe ze te transformeren. Ik geef lezingen, trainingen en workshops op maat. Elk gevolg heeft een logische oorzaak. Of kijk bij agenda.

De zon komt op boven de Gave, weerspiegeling zo boven zo beneden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven