Bewust eten

Datum

Bewust worden van je eetpatroon.

Veel van onze gewoonten en patronen zijn onbewust.

Om gezond en gelukkig te leven is het belangrijk bewust te zijn van je gewoonten en patronen. Pas als je daar bewust van bent kun je beoordelen of de gewoonte of het patroon wat je volgt bij jouw past. Of je er blij van wordt, energie van krijgt, of dat het je ondermijnt en je er moe van wordt. Dan kun je een bewust besluit maken om op een andere manier je leven vorm te geven.

\"\"
Foto door Sarah Chai via Pexels

Vandaag ga je aan de slag met bewust eten.

Wat stop je in je mond en wanneer en waarom. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat wat je in je mond stopt je lichaam wordt. De wortel die je eet wordt omgezet in je botten en je spieren, dat dropje wordt een cel in je tong en de banaan wordt een deel van je benen en je lever. Niet letterlijk natuurlijk maar het wordt wel via onze spijsvertering omgezet naar lichaamscellen.

Dat verklaart direct waarom het belangrijk is op te letten dat je onbespoten voedsel eet, je wilt jezelf niet vergiftigen toch?

Schrijf maar eens op wat je dagelijks eet. Op welke momenten, en wat stop je dan in je mond? Is het zoet, zuur, zout, bitter, scherp? Vond je het lekker? Je zou een lijstje kunnen maken zoals hieronder en het na een of twee weken eens bekijken. Misschien kom je tot verrassende conclusies.

wat eet jetijdstipsmaakvond je het lekker?opmerkingen

Naast bewust worden wat je eet is het ook fijn om met aandacht te eten.

\"\"

Oefening met bewust eten.

Neem een stuk fruit, leg dat voor je op tafel en bekijk het eens goed, wat is de vorm, de kleur. Neem het dan in je hand en betast het, voelt het hard of zacht, kun je er in knijpen, koud of warm, breng het ook eens tegen je wang, hoe voelt het daar?

Dan ga je ruiken, welke geuren kun je allemaal onderscheiden?

Breng dan het fruit naar je lippen en voel hoe het fruit je lippen raakt. Loopt het water je al in de mond?

Heb je verwachtingen van wat je gaat proeven zo meteen?

Neem dan een mesje en snijd een stukje van het fruit af, wat hoor je dan?

Stop dan het stukje fruit in je mond.. Nee nog niet kauwen, leg het op je tong en voel de structuur, voel hoe het jouw tong aanraakt en je wang nu van de binnenkant. Sabbel erop zuig een beetje, komt er smaak vrij? En zo ja wat proef je dan? Zoet, zuur, zout, bitter, scherp………. En komt dat over een met dat wat je verwachtte?

Ga dan rustig kauwen en blijf oplettend op wat je proeft, het gevoel in je mond, het geluid wat je hoort. Heel bewust breng je het gekauwde stukje naar je keel en slikt het door. Welke sensaties ervaar je nu?

Bewust eten is leuk om te doen. Ook samen met anderen, je kunt dan ervaringen uitwisselen. Neem rustig je tijd om dit te doen. En natuurlijk hoef je dit niet te beperken tot fruit maak kun je dit toepassen bij alles wat je in je mond stopt.

Smakelijk eten.

En voeding is niet alleen beperkt tot eten. Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk verbonden.

Hier lees je over voeding voor de geest en voeding voor de ziel.

Meer
blogs

Scroll naar boven